ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Öar med skiftande karaktär

Tidningen Res · 3 Dec 2012
Uppdaterad 3 Dec 2012

I Nya Zeeland kan du ligga på stranden, klättra på en glaciär och vandra genom tropisk regnskog under samma dag. Kanske är det ingen överraskning att ett land med så skiftande topografi och klimat producerar vin i världsklass.

klar

Artikellänk är kopierad

P å den smala stenterrassen sitter besökarna och smuttar på vita och röda viner tillsammans med smårätter som oliver, skaldjur och ostar. De njuter av den hänförande utsikten. Huset är byggt av sten och murgröna klättrar upp mot taket. 

Om vi inte visste att vi är i Nya Zeeland hade en gissning snarare varit Italien. Men när vi blickar ut mot havet är vidderna mjukare, slätterna plattare. Havet är oändligt.

Vi befinner oss på ön Waiheke, ett vinparadis 45 minuter med färja utanför Nya Zeelands största stad Auckland. Här på Waiheke står druvorna i centrum. Vi provar uppåt tio olika vinsorter på vingården Mudbrick. 

Vi börjar med de vita: chardonnay och sauvignon blanc. Sedan går vi vidare till rosé, subtilt kryddiga syrahtoner med inslag av jordgubbar och röda bär. 

De röda vinerna är tyngre. En merlot, en pinot gris och en prisbelönt syrah med smak av svarta vinbär, lakrits och mörka plommon.

Ön Waiheke är som ett Gotland i miniatyr, med vackra stränder och semesterkänsla. Här bor en grupp vinodlare som lyckats matcha öns klimat och odlingsstruktur med de klassiska druvsorterna. De producerar både röda och vita viner framgångsrikt, och prisbelönas regelbundet för syrahvinerna.

Landskapet i Nya Zeeland är otroligt skiftande och temperaturerna likaså. I norr finns den tropiska urskogen Kauri med uppemot 50 meter höga träd. Här kan du se kiwifågel, och i havet sälar och valar. 

Sydön påminner enligt många om det norska landskapet. Här finns fjordar med lodräta bergväggar och de storslagna glaciärerna Franz Josef och Fox Glacier ligger insprängda i djungellik skog. Strax bredvid finns flera vackra stränder, bland annat Gillespie. 

Här kan du klättra i ett islandskap på förmiddagen och ta ett varmt havsbad på eftermiddagen.

Tack vare de stora skillnaderna i klimat och natur bjuder var och en av landets tio vinregioner på väldigt olika upplevelser. Man kan prova en kryddig röd cabernet merlot från Hawkes Bay, en tropisk sauvignon blanc i Marlborough och en experimentell chardonnay i Waitaki. 

På sydön finns det relativt nyupptäckta vindistriktet Waipara, mitt i fantastisk natur, några mil norr om Christchurch. Längre söderut finns sensationellt bra pinot noir-viner i världens sydligaste vindistrikt Central Otago.

Nya Zeelands vinrevolution startade på 1980-talet i idylliska Marlborough. Den är en av världens yngsta vinregioner men området står redan för nästan 80 procent av Nya Zeelands vinproduktion. Klimatet här kan jämföras med det i franska Champagne och Burgundy. Det är soligt och torrt, och Marlborough får flest soltimmar på hela Nya Zeeland, 2 400 om året. 

Landskapet är bländande vackert. Gröna slätter och böljande berg omsluter de prydligt planterade arealerna. När man passerar området med bil är det svårt att inte stanna efter varje vägkrok bara för att titta och ta in naturen. 

Jag får hela tiden påminna mig själv om att vi inte är i Norge, Frankrike eller Italien. Vi är i Nya Zeeland, en fantastiskt egendomlig mix av alla ovanstående.

klar

Artikellänk är kopierad

Tidningen Res
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro