ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Oavsett vinnare blir framtiden mycket tuff

Chicago TT:s utsända · 6 Nov 2012
Uppdaterad 6 Nov 2012

En historiskt dyr, jämn och negativ valkampanj är till ända. För segraren i USA:s presidentval väntar en ekonomisk röra, utrikespolitiska utmaningar och en trilskande kongress.

klar

Artikellänk är kopierad

– Vi har mer arbete att göra, vi är inte färdiga med den här resan... Så länge det finns amerikaner som behöver arbete måste vi fortsätta vår rörelse för förändring, sade en rörd Barack Obama vid sitt sista valtal i Des Moines i Iowa – mindre än 19 timmar innan vallokalerna på USA:s östkust stängde.

Ungefär samtidigt kritiserade hans utmanare Mitt Romney Obama för att ha lovat så mycket men gjort så lite.

– Han har inte haft ett möte med kongressens republikaner om ekonomin sedan i juli, dundrade republikanen i Manchester i New Hampshire.

Handpåläggning

Oavsett vem som vinner presidentvalet lär han tvingas till den typen av möten. Vid årsskiftet löper ett stort antal skatterabatter ut, initierade av både George W Bush och Barack Obama. Samtidigt träder ett antal "straffande" budgetnedskärningar på motsvarande 730 miljarder dollar i kraft, som bland annat berör landets militär. Dessa kom till i fjol, då en kongresskommitté misslyckades med att enas om statsbudgeten. Vad som faktiskt sker med USA:s ekonomi – den viktigaste valfrågan – i början av nästa år är svårt att säga men kommer sannolikt att tarva politisk handpåläggning.

Lägg därtill krisen i Syrien och hotet om att Iran eventuellt håller på att skaffa kärnvapen, så är näste presidents agenda mer än fulltecknad. Om Mitt Romney vinner har han dessutom lovat att riva upp sjukförsäkringsreformen, medan Obama vill ta tag i invandringsfrågan.

Ett stort problem för näste president är att kongressen troligen kommer att fortsätta att vara splittrad. I flera veckor har opinionsmätningar visat att Demokraterna behåller makten i senaten och att Republikanerna fortsätter att styra representanthuset. Det tvingar näste president att förhandla med "andra sidan", något som har varit svårt för Obama.

Tal och basket

In i det sista på valdagen fortsatte kandidaterna att övertyga väljare. Mitt Romney röstade i sin hemstad Belmont i Massachusetts innan han flög iväg för de sista kampanjframträdandena i Pennsylvania och Ohio. Obama gjorde intervjuer med medier från de avgörande vågmästarstaterna – men han spelade också basket samt överraskade ett lokalt kampanjkontor hemma i Chicago med ett besök.

Tisdagen markerar slutet på en valkampanj som många amerikaner kommer att minnas för de massiva, negativa attackerna. Enligt tv-kanalen MSNBC har hisnande 6,5 miljarder kronor lagts på politisk reklam. Frågan är vilka politiska initiativ den summan hade kunnat finansiera.  

klar

Artikellänk är kopierad

Chicago TT:s utsända
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro