ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ÖB: Därför behöver försvaret nu flera miljarder extra varje år

Stockholm (TT) · 23 Jan 2015
Uppdaterad 23 Jan 2015

I dag ska Försvarsmakten komma med sin prislapp till regeringen på det försvar som de styrande politikerna vill ha. Och det väntas röra sig om flera miljarder varje år.

klar

Artikellänk är kopierad

Överbefälhavare Sverker Göranson.
Överbefälhavare Sverker Göranson.Foto: TT

I dag ska Försvarsmakten komma med sin prislapp till regeringen på det försvar som de styrande politikerna vill ha.

ÖB har aviserat att det kommer att röra sig om flera miljarder extra varje år.

Sedan försvarsberedningen, och då framför allt Socialdemokraterna och Alliansen, i våras kom fram till vilken försvarsförmåga som Sverige bör ha i denna spända tid, kom Försvarsmakten i december med sitt svar.

Pengarna räcker inte till, var budskapet. Överbefälhavare Sverker Göranson anser att det behövs flera miljarder kronor årligen för att försvaret ska klara de ambitioner politikerna lagt fast i det förra försvarsbeslutet 2009 och i försvarsberedningen förra året.

Någon exakt prislapp hade ÖB dock inte. Den ska dock komma i dag.

Ett exempel på resurser som Försvarsmakten anses saknas är till de nya tio extra Jas Gripen-plan, från 60 till 70, som försvarsberedningen efterfrågar.

Ett annat område som fått förnyad aktualitet sedan i höstas är förmågan att jaga ubåtar.

Överläggningar pågår mellan regeringspartierna och Alliansen om försvarspolitiken. Alla, inklusive Miljöpartiet som tidigare velat sänka försvarsanslagen, säger sig nu godta ökade utgifter.

I april ska en försvarsproposition ligga på riksdagens bord. Siktet är inställt på att nå en bred överenskommelse om försvarets inriktning 2016—2020.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm (TT)
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro