ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Obama blir USA:s nästa president

Martin Eriksson · 4 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Barack Obama. Så heter USA:s nästa president. I natt tog han hem den historiska storsegern.

Från östkust till västkust gick resultaten demokratens väg. Starka blåa fästen som "swing states" - alla togs de hem av senatorn från Illinois. Klockan 05.01 stod de klart att Obama tagit hem Virginia och då kunde de stora nyhetskanalerna slå fast: Barack Obama har vunnit.

- Om det finns någon därute som tvivlar på att Amerika är en plats där allt är möjligt. . . som ifrågasätter makten i vår demokrati. Den här kvällen är ert svar, sade en strålande Barack Obama sedan han eskorterats upp på scenen av sin fru Michelle och parets två döttrar, klädda i rött och svart.

- Människor väntade i kö i timmar för att får rösta för att de trodde att den här gången kan det bli annorlunda, sade Obama.

USA:s blivande president talade om hoppet om en bättre dag och att landets alltid kommer att utgöras av Amerikas f ö r e n a d e stater — oavsett invånarnas ursprung, politiska övertygelse eller läggning.

- Det har tagit lång tid men i dag — på grund av det vi gjorde i det här valet — kommer förändringen till Amerika, sade Obama till sina jublande anhängare.

Han berättade att han fått ett mycket ödmjukt samtal från John McCain som "kämpade hårt och länge i den här kampanjen och som kämpat ännu hårdare för landet han älskar."

- Jag gratulerar honom och guvernör Palin för allt de åstadkommit. Jag ser fram emot att arbeta med dem för att förnya denna nations löften.

Obama tackade också sin "partner på den här resan" vicepresident Joe Biden samt sin bästa vän, familjens klippa och USA:s nästa första dam — sin hustru Michelle och sina döttrar, som han lovade en hundvalp när de flyttar in i Vita huset.

Den tidigare senatorn från Illinois betonade att valsegern inte var hans - utan väljarnas. Att USA nu hade chansen att tillsammans åstadkomma förändring.

klar

Artikellänk är kopierad

Martin Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro