ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Obama får fyra år till

TT · 7 Nov 2012
Uppdaterad 7 Nov 2012

Foto: AP Photo


klar

Artikellänk är kopierad

Ohio blev nyckeln till segern när Barack Obama tidigt på onsdagsmorgonen svensk tid kunde koras till segrare i presidentvalet.

Obama blev därmed den andra demokrat som lyckats bli omvald på posten under andra världskriget. Det har bara Bill Clinton lyckats med tidigare.

"Den här dagen är det tydligaste beviset hittills på att, mot alla odds, vanliga amerikaner kan besegra starka intressen", skrev Obama i ett mejl till sina anhängare.

"Ni ägde den här kampanjen, fem eller tio dollar åt gången. Och när det inte var lätt fortsatte ni framåt", fortsatte han.

Totalt glädjefnatt

Jublet visste inga gränser vid hans valvaka, där tusentals människor hade samlats. Totalt glädjefnatt utbröt på Obamas valvaka i hemstaden Chicago, rapporterade TT:s utsända. Kampanjarbetare dansade in mot golvets mitt. En kvinna i rött sjöng "vi älskar Obama", en annan skrek rakt ut. Vissa grät av glädje. Folkmassan skanderade "fyra år till, fyra år till!" och inväntade presidentens tacktal framför en scen med en gigantisk tygdraperad röd-blå fond.

I det avspärrade området för hedersgäster samlades alla slags människor: svarta, vita, gamla, unga, uppklädda och människor i mjukisbyxor och gympaskor. En ung kvinna hade Obama-symbolen på kinden, en man hade en väst med amerikanska flaggor, en dam en cowboyhatt med glittriga stjärnor och ränder. Flera små barn satt på sina föräldrars axlar.

Viktiga segrar

I den ena efter andra av de viktiga jämna delstaterna rasslade resultaten in och Obama vann flera av dem. Ännu var det inte avgjort i den stora sydstaten Florida, och republikanen Mitt Romney vann i viktiga North Carolina, men det spelade i slutänden ingen roll. I och med Ohio-segern hade Obama uppnått fler än de 270 elektorsröster som krävs för seger. New Hampshire, Wisconsin och Iowa var andra viktiga segrar för presidenten.

Presidentens hantering av effekterna av orkanen Sandy i valrörelsens slutskede visade sig ha inverkan på resultatet. Det var en viktig faktor för knappt hälften av väljarna enligt en vallokalsundersökning som NBC låtit göra på nationell nivå. Av dessa röstade 70 procent på Obama.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro