ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Obama-häcklare får varning – och pengar

TT · 16 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Han har fått en formell reprimand från sina kollegor — men hundratusentals dollar från anhängarna.Republikanske kongressledamoten Joe Wilson har plötsligt blivit en av USA:s mest kända politiker efter sitt utrop "Du ljuger! " mitt under president Barack Obamas tal i förra veckan.

För tilltaget varnades Wilson officiellt i tisdags av representanthuset. Reprimanden genomdrevs av

Demokraterna med röstsiffrorna 240—179, och fick genast kritik från Republikanerna.- Det här är inget annat än en partipolitisk ploj i syfte att avleda uppmärksamheten från den verkliga frågan: att det amerikanska folket vill diskutera hälsovårdssystemet, sade Republikanernas gruppledare John Boehner.Wilson bad snabbt Obama om ursäkt efter sitt utrop. Men lika snabbt har han också kunnat profitera på händelsen. Pengarna strömmar in till hans kampanj för att bli återvald nästa år och utropet, och förklaringar till det, används flitigt i nytillverkade kampanjfilmer.

"Du ljuger!" har också redan blivit något av ett slagord för Obama-motståndarna och förekom flitigt vid det massmöte i Washington i lördags då upp mot 75 000 personer samlades för att protestera mot presidentens planerade hälsovårdsreform. Många av deltagarna i mötet häcklade

Obama i hårda ordalag och kallade honom bland annat förrädare, marxist, muslim och o-amerikansk.Jimmy Carter, Demokratisk president 1977—81, anser att det uppskruvade tonläget drivs på av rasistiska åsikter.– Det finns en åsikt bland många vita, inte bara i Södern utan runt om i landet, att en afrikan-amerikan inte är duktig nog att leda det här fantastiska landet. Det är ett avskyvärt faktum och det gör mig ledsen och oroar mig djupt, sade 84-årige Carter till tv-kanalen NBC.

Republikanerna avvisar dock kritiken.– När man går till attack på det sättet och kallar någon rasist eller homofob så är det bara ett försök att tysta kritiken. Tanken att folk skulle blanda in ras i det här är bara löjlig, menar Brendan Steinhauser från Freedom Works, en konservativ rörelse som leds av Republikanernas förre gruppledare i representanthuset, Dick Armey.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro