ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Obama har valt parhäst – men säger inte vem

TT · 22 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Barack Obama har bestämt sig — men avslöjar bara att det är en person som är "självständig och ifrågasättande".

Febrig spekulationshetta råder i USA inför lördagen, då demokraten sannolikt presenterar sin vicepresidentkandidat.– Det är allt ni får ur mig, sade Obama till USA Today under en resa i Virginia, när han bekräftade att han gjort sitt val.– Jag kommenterar inget mer förrän jag presenterat vår vicepresidentkandidat för världen.

Obamas kampanj har bokat Illinois gamla parlamentsbyggnad i Springfield — platsen där han kickade i gång sin presidentkampanj i februari i fjol — för ett valmöte med parhästen på lördag. Obama medgav att valet varit svårt och sade att han sökt en person som kan bli hans "partner i arbetet med att stärka ekonomin för landets medelklass och arbetarfamiljer".Det kan vara en vink om att han inte gjort som många analytiker trott och valt en kandidat som är stark på försvar och utrikespolitik (som Delaware-senatorn Joe Biden eller New Mexiko-guvernören Bill Richardson), områden där Obama utmålas som svag. Men ekonomin är den i särklass viktigaste valfrågan, så det kan vara en klok strategi.

Så vem blir det? Namn som den unge Indiana-senatorn Evan Bayh, Kansas-guvernören Kathleen Sebelius, Virginia-guvernören Tim Kaine och — förstås — New York-senatorn Hillary Clinton dominerar spekulationerna med reservation för överraskningar.

De utpekade toppkandidaterna verkade närmast njuta av uppmärksamheten. Bayh viftade godmodigt bort reportrar som samlats runt tennisbanan när han och hans fru skulle spela. Och

Sebelius konstaterade nöjt att hon "inte led" av trycket och att positiv uppmärksamhet är bra, skrev webbtidningen Politico.På den republikanska sidan har tron på en mer moderat, abortförespråkande parhäst svalnat. Två republikanska källor läckte till medierna att John McCains val var den forna Massachusetts-guvernören Mitt Romney, men sade sedan att den förre Arkansas-guvernören och baptistpastorn Mike Huckabee skulle tala med McCain nästa helg.

McCain har medvind, han är nästan i kapp Obama i opinionsmätningarna. Men på torsdagen trampade han i klaveret när han inte kom ihåg huruvida han och hustrun Cindy äger sju eller åtta hus.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro