ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Obama manar till handling

TT · 10 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
obamatal

obamatal Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

USA:s hälsovårdssystem har nått bristningsgränsen och det är dags att sluta käbbla. Det var det kärva budskap som president Barack Obama serverade kongressen i ett tal som var ämnat att ge hans sjukvårdsreform skjuts framåt.

I ett tidvis känsloladdat tal varnade Obama för att amerikaner kommer att dö i onödan om inte kongressen reformerar landets dyra och otillräckliga hälsovårdssystem.- Jag är inte den första president som tar upp frågan, men jag är fast besluten att bli den siste, sade Obama med udden mot de republikaner som kämpar för att skjuta sjukvårdsreformen i sank.

Han talade till kongressens båda kammare i ett försök att sälja in reformen som han satt högst på dagordningen. Målet är närmare än någon gång tidigare, sade presidenten och varnade kritikerna.- Jag tänker inte slösa tid på dem som räknar med att det är bättre att bekämpa planen än att förbättra den.

Obama hoppas att talet ska hjälpa honom att återta initiativet i debatten sedan kritikerna utnyttjat kongressens månadslånga sommarledighet till att utläsa en kritikstorm mot planerna.- I stället för hederlig debatt har vi mött skrämseltaktik, sade Obama.

Demokraterna mötte talet med stående ovationer medan Republikanerna tidvis muttrade missnöjt. En republikansk kongressman ropade "Du ljuger" när Obama sade att reformen inte skulle innebära fri hälsovård för illegala invandrare.

Obama argumenterade att hans förslag kommer att minska sjukvårdskostnaderna, förbättra vården, reglera försäkringsmarknaden och ge försäkringsskydd till de över 46 miljoner amerikaner som inte täcks av någon sjukförsäkring i dag.

Han upprepade löftet att förslaget, som beräknas kosta 900 miljarder dollar under en tioårsperiod, inte kommer att bygga på budgetunderskottet.- Nu är tid för handling. Det är nu vi måste jämka de bästa förslagen från båda partierna samman och visa amerikanska folket att vi fortfarande klarar att göra det som vi skickades hit för att göra, sade han.En stridsfråga är om reformen ska innehålla någon form av offentligt finansierad sjukförsäkring. Kritiker hävdar att det skulle skada försäkringsbranschen och ge regeringen alltför stort inflytande. Liberala demokrater hävdar å andra sidan att det offentliga inslaget är nödvändigt och att de inte tänker ställa sig bakom reformen om det inte finns med.

Obama sade att han fortfarande stöder ett "offentligt alternativ", men att reformen inte står och faller med det.- Den offentliga alternativet är bara ett medel och vi bör förbli öppna för andra idéer att uppnå vårt slutliga mål, sade han.

Men han fortsatte att argumentera för att ge dem som inte har råd med privata försäkringar ett överkomligt alternativ.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro