ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Obama och Merkel fördömer Ryssland: bombningarna mot Aleppo "barbariska"

Hugo Ewald · 30 Sep 2016
Uppdaterad 30 Sep 2016
Det var under förra vecka som Syriska regeringsstyrkor uppbackade av Ryssland inledde en offensiv mot östra Aleppo.

Det var under förra vecka som Syriska regeringsstyrkor uppbackade av Ryssland inledde en offensiv mot östra Aleppo. Foto: TT/APP/Montage


I ett gemensamt uttalande fördömer USA:s president Barack Obama och Tysklands förbundskansler Angela Merkel Ryssland och Syriens bombanfall mot Aleppo. Uttalandet, där bombningarna beskrivs som "barbariska", sker i en situation där samtalen Ryssland och USA emellan är på väg att kapsejsa.

klar

Artikellänk är kopierad

Tonen mellan USA och Ryssland i frågan om Syrien skärps allt mer. Under torsdagen meddelade USA:s utrikesminister John Kerry att USA är nära att avbryta samtalen länderna emellan eftersom de ryska styrkorna inte vill avsluta sina flygbombningar mot staden Aleppo, som hålls av Syriens oppositionella rebeller. Det rapporterar AFP. ► LÄS MER: Ryssland utlyser eldupphör i Aleppo

Detta följdes upp av ett telefonsamtal senare under torsdagen mellan USA:s president Barack Obama och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. I ett gemensamt uttalande efter samtalet fördömde de Ryssland och Syriens bombningar mot östra Aleppo som enligt de två världsledarna är "barbariskt".

Enligt Merkel och Obama bär Ryssland och Syrien ett särskilt ansvar för att se till att striderna i Syrien avslutas. Merkel och Obama uppmanar också Syrien och Ryssland att säkerställa att FN:s humanitär hjälp når in i Aleppo där hundratusentals civila befinner sig.

– Låt mig vara tydlig. Östra Aleppo är inte på kanten till stupen, det är långt nedgånget i en fruktansvärd och bottenlös avgrund, sa FN:s humanitära chef Stephen O'Brien inför FN:s säkerhetsråd på torsdagen.

Ryssland å andra sidan anklagar USA för att komma med "grundlösa anklagelser" för att "maskera" sin egen oförmåga att följa det avtal om vapenvila som tidigare undertecknats.

– Verbala attacker mot vårt land och helt grundlösa anklagelser om synder mot Ryssland stämmer inte överens med verkligheten, sa Kremls talesperson Dmitry Peskov under torsdagen, rapporterar Washington Post.

Det var under förra vecka som Syriska regeringsstyrkor uppbackade av Ryssland inledde en offensiv mot östra Aleppo. Sedan dess har hundratals flygbombningar genomförts och ett stort antal civila dödats. Enligt FN har 96 barn dödats bara sedan offensiven startade.► LÄS MER: Västländers dom över Ryssland hård

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro