ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Obama: "Vi kommer ta emot flyktingar så länge jag är president"

Hugo Ewald · 21 Nov 2015
Uppdaterad 21 Nov 2015
Obama under G-20-mötet i November 2015.

Obama under G-20-mötet i November 2015. Foto: Metro/Fotogramma/Splash News


I samband med flyktingkrisen och terrordådet i Paris har röster i USA yrkat för att landet ska stänga sina gränser för flyktingar från till exempel Syrien. Men president Barack Obama gick under lördagen ut med att USA ska välkomna människor som flyr från våld så länge han är president.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter terrordåden i Paris har opinionen mot att USA ska ta emot flyktingar blivit allt starkare i landet. Vid skrivande stund har guvernörer i inte mindre än 26 av USA:s 50 stater gått ut med att de vägrar ta emot flyktingar från Syrien, någonting som har liten effekt i praktiken men som bland annat innebär att staterna kan undanhålla pengar för att hjälpa flyktingarna väl på plats.

Samtidigt har USA:s representanthus, som domineras av Republikaner, röstat igenom ett förslag som i grunden innebär att varje syrisk flykting individuellt måste godkännas av regeringen. Obama kommer förmodligen att använda sin vetorätt för att blockera förslaget, men mycket tyder på att republikanerna i kongressen kommer att fortsätta kräva ändringar av landets flyktingpolitik.► LÄS MER: Obama: Vi kommer se klimatflyktingar

Under lördagen gjorde Obama motstånd mot sådana förslag när han var på besök i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur. Presidenten besökte där ett lärocenter som bistår fattiga och vissa flyktingar.

Enligt Obama inser fler och fler länder att de måste göra mer för att ta emot flyktingar. Han gav också ett löfte om att inte vika sig för de som vill minska flyktingmottagandet i sitt USA.

– Så länge jag är president kommer vi fortsätta bidra, sa han enligt Time.

I lärocentret träffade han också barn, unga pojkar och flickor i svartvita uniformer som målade och löste pussel.

– De representerar motsatsen av terror, motsatsen till den typen av avskyvärt våld vi sett i Mali och Paris, sa Obama.  

USA har visserligen bara tagit emot 187 syriska flyktingar under hela oktober, enligt Vox. Om mottagandet fortsätter i den takten skulle det betyda att totalt 2 200 syriska flyktingar tas in i landet under hela 2016, långt under de 10 000 Obama säger sig vilja ta emot.► LÄS MER: Nej, polisen tjänar inte 2000 kronor mer än flyktingar

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro