ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Obamas motattack: öppen för tortyråtal

TT · 22 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Dick Cheny försvarade i veckan de brutala förhör som hållit av CIA av Guantanamofångar. Nu går Obama till motattack. Tvärtom mot vad han tidigare sagt är han nu öppen för åtal mot de ansvariga inom CIA.

Dick Cheny försvarade i veckan de brutala förhör som hållit av CIA av Guantanamofångar. Nu går Obama till motattack. Tvärtom mot vad han tidigare sagt är han nu öppen för åtal mot de ansvariga inom CIA.


klar

Artikellänk är kopierad

Barack Obama gör en helomvändning och öppnar dörren för åtal av de tjänstemän som tillät tortyrmetoder.Utspelet kom sedan förre vicepresidenten Dick Cheney försvarade CIA:s hårda förhörsmetoder.President Obama sade på tisdagen att åtal möjligen kunde vänta de medarbetare till president George Bush som gett juridiska klartecken att använda tortyrliknande förhörsmetoder — och att USA "förlorat den moraliska kompassen" när tortyren utfördes.Barack Obama hade dagen innan lovat att det inte ska bli några rättsprocesser mot CIA-personal som använt tortyrliknande förhörsmetoder, med motiveringen att de har lytt order i syfte att skydda sitt land.Kritiken växte dock inom Demokraterna mot att släppa den tidigare administrationen helt fri. Den inflytelserika senatorn Dianne Feinstein, som är ordförande för underrättelseutskottet, bad presidenten att vänta med att utesluta möjliga åtal tills hennes utskott är klart med sin översyn av de hemliga förhörsprogrammen, vilket väntas ta ytterligare sex till åtta månader.Cheneys utspelPressen förstärktes när den förre vicepresidenten Cheney, som allmänt ansågs vara den hårdföre höken inom den tidigare administrationen, gav sig in i debatten.- Jag vet att det finns rapporter som jag läste. . . som lägger fram vad vi fick reda på genom förhörsprocessen och vilka konsekvenser det fick för landet. Jag har nu formellt bett CIA att vidta åtgärder för att offentliggöra de här dokumenten så att. . . USA:s folk har en chans att se vad vi fick fram och hur bra uppgifterna var, sade Cheney i en intervju med Fox News i måndags.Cheneys inlägg kom efter Obamas offentliggörande i helgen av hur CIA förhört terrormisstänkta med metoder som allmänt betraktas som tortyr. Att släppa sådan information var ett misstag, tycker Cheney — inte minst eftersom man inte samtidigt berättade allt det goda med förhören.I intervjun med Fox sade sig samtidigt Dick Cheney vara oroad över att Obama bett så mycket om ursäkt för USA:s tidigare uppträdande.- Jag tycker inte vi har så mycket att be om ursäkt för. Det är viktigt att USA inte framstår som arrogant — men lika viktigt att heller inte ses som svagt, obeslutsamt och ursäktande, sade Cheney.Kommitté tillsättsDå svarade Obama med en beslutsamhet som kanske inte Cheney väntat sig. Presidenten förklarade att han kunde tänka sig åtal mot de tjänstemän inom Bush-administrationen som beordrat underrättelsetjänsten CIA att utföra tortyrliknande handlingar som skendränkningar, sömnbrist och slag. Obama tillade att det är upp till justitieministern att besluta om åtal.Representanthuset meddelade sent på tisdagen att den tillsätter en kommitté som ska granska de dokument om förhörsmetoderna som offentliggjorts.- Dessa dokument väcker allvarliga juridiska, etiska och konstitutionella frågor, sade justitieutskottets ordförande, demokraten John Conyers.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro