ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Obamas smarta klocka kan vara ett säkerhetshot

david gustavsson · 19 Mar 2015
Uppdaterad 19 Mar 2015
Den smarta klockan blottas.

Den smarta klockan blottas. Foto: TT


USA:s president Barack Obama gillar träning och ny teknologi. Nu bär han en smart klocka som väckt stor uppmärksamhet. Men uret som bland annat håller koll på presidentens kaloriförbränning. Samtidigt oroas journalisten David Gilbert för att klockan utgör en nationell säkerhetsrisk.

klar

Artikellänk är kopierad

Obama har sin "Fitbit" under ett möte med Irlands premiärminister.
Obama har sin "Fitbit" under ett möte med Irlands premiärminister.Foto: TT
Bilden som bekräftar att det rör sig om en "Fitbit".
Bilden som bekräftar att det rör sig om en "Fitbit".Foto: TT
Här syns klockan när presidenten knyter slipsen.
Här syns klockan när presidenten knyter slipsen.Foto: Skärmdump från Twitter

Den smarta klockan har synts på Barack Obamas handled på flera pressbilder senaste tiden, rapporeterar ABC News.

Senast sågs han bära den under ett möte med Irlands premiärminister Enda Kenny i Vita Huset. Ledarna träffades i samband med den irländska högtiden St. Patricks Day.

I en intervju med re/code i februari berättade Obama om sitt intressere för bärbar teknologi. Han sade att han var sugen på att köpa en smart klocka för att maxa sin träning. 

– Jag har inte någon ”Fitbit” än, men jag tränar hårt. De här [smarta] Apple-klockorna kan också bli en bra följeslagare under mina träningspass. Så jag ska se och prova, sade han till re/code. 

Nu har Obama alltså satsat på en ”Fitbit. Klockan har inbygda LED-sensorer som bland annat inhämtar information om hjärtfrekvens och kaloriförbränning, antal timmar du sovit och även var du befinner dig.

Enligt ABC News rör det sig om modellen ”Surge fitness super watch” – som är den mest avancerade Fitbit-klockan i sitt slag. Prislappen landar på motsvarande drygt 2 200 kronor.

Men David Gilbert, journalist på Internationell Business Times, varnar för att klockans digra datainhämtning kan utgöra ett hot mot USA:s säkerhet. Mest oroande är GPS-funktionen som gör det möjligt att spåra presidentens position. Han är också oroad förd det faktum att företaget Fitbit har rätt att sälja vidare data till tredje part.

klar

Artikellänk är kopierad

david gustavsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro