ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Obehagligt med fulla på krogen

Anneli Wikström · 28 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Varannan person i Stockholm känner obehag på grund av fulla människor när de är på krogen. Det visar en undersökning av IOGT-NTO. – Folk verkar ha fått nog, säger Anna Carlstedt, vice ordförande i IOGT-NTO till metro.se.

Undersökningen gjordes av företaget Synovate. 1014 personer i blandade åldrar och kön har fått svara på frågan om de någonsin har känt obehag på grund av människors berusning när de besökt en nattklubb, restaurang eller liknande. Fyra av tio svarade ja. I stockholmsområdet svarade hälften ja.

Anledningen till undersökningen är att IOGT-NTO vill få igång en diskussion i ämnet. De vill minska alkoholen och därmed våldet. – Det är inte så att vi på IOGT-NTO vill torrlägga samhället. Vi vill att folk ska dricka mindre. Man ska kunna gå ut och känna sig trygg och för att man ska kunna det måste var och en ta ansvar för sitt drickande. Men i ett land där det är kulturellt accepterat att bete sig som ett svin bara för att man är full är det svårt, säger hon till metro.se.

Foto: SCANPIX

Så undviker du att bli för full på krogen

Folkvettsexperten Magdalena Ribbing om fylleriet

Folkvettsexperten Magdalena Ribbing anser att man gör sig dum när man blir full. – Man tappar prestige och vett men förstår det inte själv, säger hon. Fylleriet. Det är så folkvettsexperten Magdalena Ribbing kallar supandet på krogen. Och Magdalena menar att fylleriet gör en dum. – Fylleriet är inte att rekommendera eftersom man gör sig dum när man är full. Man tappar prestige och vett men man förstår inte det själv, säger hon till metro.se.Magdalena Ribbing tycker att man ska dricka lagom mycket för att undvika de problem som annars lätt uppstår när man blir för full. Och om nån i ens närhet blir för onykter anser hon att man ska säga till. – Den som dricker sig berusad måste få höra det och försöka fatta det. Man är i en gemenskap och då får man skärpa till sig, säger hon. 

Foto: Alloverpress

"Dryckeskulturen är inget som förändras på krogen"

Festarrangören om undersökningen

PR-konsulten Marianne Djudic har anordnat otaliga fester och är ofta ute i vimlet. Hon håller inte med om att festandet i Stockholm blivit värre. Marianne Djudic, är PR-konsult och festarrangör i Stockholm. Hon har anordnat ett stort antal fester under åren och hon ses ofta ute i vimlet. Hon känner inte igen sig i IOGT-NTO:s undersökning där folk säger sig uppleva obehag i krogmiljön på grund av alkohol. – Det var mycket värre när jag var ung, då gick det bara ut på att supa sig redlös. Nu finns det en vin- och en ölkultur som inte fanns då, säger hon till metro.se.

Marianne Djudic är tonårsmamma och hon fnyser lite åt att IOGT-NTO tror att de kan förändra alkoholkulturen genom att till exempel stänga krogar tidigare.– Dryckeskulturen är inget som förändras på krogen. Den förändras hemma genom att man pratar och lär sina barn om alkohol. Man måste lära dem hantera ämnen som alkohol, rökning, droger och sex.

När Marianne ordnar fester tänker hon på att inte servera stora mängder dryck om det är starksprit. Om det bjuds på öl och vin till maten är två glas per person en bra tumregel och det ska alltid finnas alkoholfritt alternativ. – En bra gäst är glad och trevlig, oavsett om han druckit alkohol eller vatten. Det har bara hänt mig en endaste gång att en gäst på mina fester varit för full och den gästen var inte ens inbjuden, säger Marianne.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro