ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Obehagligt underhållande"

CG Karlsson · 28 Nov 2014
Uppdaterad 28 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

”Nightcrawler”

Genre: Dramathriller

Betyg: 4 (fyra)

Det finns enstaka undantag men för det mesta brukar Jake Gyllenhaals rollfigurer vara sympatiska typer. Som snuthjältarna i ”Prisoners” och ”End of watch”, piloten i ”Source code” och Jack i ”Brokeback mountain”.

Lou Bloom är något HELT annat. En misslyckad entreprenörswannabe som snubblar in i nyhets-tv:s allra snaskigaste hörn: chockreportagen från trafikolyckor och brottsplatser – ju blodigare, desto bättre. Lou skaffar polisradio och dv-kamera och blir Los Angelesnattens mest skrupelfrie frilansfotograf. Hinner han fram före ambulansen drar han sig inte för att flytta på ett färskt lik så att ljuset blir bättre för hans bilder. De flesta av dem säljer han till tv-producenten Nina (Rene Russo) som, besatt av att öka sina tittarsiffror, hetsar Lou att få fram allt magstarkare material.

Att kalla Nina cynisk och Lou känslomässigt störd blir lite fjuttigt, och möjligen kan man tycka att mediesatiren hade fått ännu mer bett om den inte hade skruvats riktigt så långt som sker här. Men dels är verklighetens snask-tv inte så långt ifrån den i ”Nightcrawler” och dessutom har de etiska gränserna töjts även i mer seriösa nyhetsprogram.

En avmagrad, blek och obehagligt leende Gyllenhaal gör sin Lou så creepy och onåbar att tankarna ibland går till De Niro-figurerna Travis Bickle och Rupert Pupkin i Scorseses ”Taxi driver” och ”King of comedy”.

”Nightcrawler” är manusförfattaren Dan Gilroys regidebut, en imponerande sådan. Den är obehagligt underhållande och har en effektiv, becksvart humor, inte minst i de absurda konversationerna mellan Lou och hans tappre assistent Rick (Riz Ahmed). Paul Thomas Andersons stammisfotograf Robert Elswit bidrar med de snyggaste och mest atmosfärrika nattbilder jag sett från Los Angeles sedan Tom Cruise-filmen ”Collateral”.

klar

Artikellänk är kopierad

CG Karlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro