ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Obetalda elräkningar ökar dramatiskt

Stockholm TT · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

De senaste tre åren har antalet obetalda elräkningar som hamnar hos kronofogden ökat med drygt 70 procent.

Det gör att obetalda skulder till elbolagen är den tredje vanligaste orsaken till ansökan om betalningsföreläggande hos kronofogdarna i Sverige, visar en ny undersökning. -Den ökade skuldsättningen verkar inte bero på oaktsamhet eller överkonsumtion utan snarare på de senaste årens höga elpriser. Hushållens kostnad för el har i det närmaste fördubblats på tio år. Ökningen kan också bero på förändrade kravrutiner hos elbolagen, säger analytikern Robert Olsson vid kronofogden i Malmö, till Sydsvenskan. Undersökt problemet Han har tillsammans med Åke Lundholm, som arbetar vid Skatteverkets kronofogdeavdelning i Stockholm, gjort en undersökning om obetalda elräkningar åren 2003, 2004 och 2005.

År 2002 kom det in 46 761 ansökningar om betalningsförelägganden på grund av obetalda elräkningar. Två år senare hade antalet stigit till 80 905, skriver Sydsvenskan.

Men på elbolagen känner man inte till att problemen med obetalda räkningar skulle ha ökat. -När en tidning ställde en liknande fråga för en månad sedan kunde jag inte se att vi haft den ökning som Kronofogdemyndigheten nu hävdar, säger Per Thorin, privatmarknadschef på Vattenfall. Okända uppgifter Inte heller på Fortum känner man till någon ökning. -Men det här är sådana dramatiska uppgifter att vi måste titta närmare på det, säger Lotta Larsson, informationschef på Fortum distribution. Per Thorins råd till dem som vet att det kan bli svårt att betala räkningen är att ta kontakt med elbolaget, innan räkningen förfallit, för att göra upp en avbetalningsplan. -Vi är måna om att kunderna ska betala så att inte vi förlorar pengar. Därför kan man säga att vi och kunderna har ett ömsesidigt intresse av att räkningarna inte hamnar hos kronofogden, säger Per Thorin.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro