ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Obskyra kampsporter du inte hört talas om

Aron Andersson · 2 Apr 2012
Uppdaterad 2 Apr 2012

Med pinnar, små knivar och stönande läten är Shastar Vidya en kampsport som nästan helt dött ut. Men en utövare bestämde sig för att börja lära ut sporten igen.

klar

Artikellänk är kopierad

Nidar Singh Nihang heter läraren som anordnar kurser i en kyrka i Slough i Storbritannien. En ort som kanske annars är mest känd från tv-serien "The Office".

Det var främst sikherna som utövade sporten, men när de förlorade ett krig mot britterna under 1800-talet förbjöds den dödliga kamptekniken, som du kan se i videon ovan.

Här är några andra udda kampsporter:

Kalaripayatt

Detta skulle kunna vara en av de äldsta kampsporterna med över 3 000 år på nacken. Förutom att lära sig slåss, både med svärd och sköld och utan, så måste utövaren kunna identifera de 64 dödliga punkterna på människokroppen.

Sporten har sitt ursprung i Indien. Nuförtiden finns det olika sätt att utöva sporten på som i stort går att dela in tre regioner.

Tahtib

Den här kampsporten, som går ut på att slåss med en pinne, kommer från Egypten. Det finns en variant som är dansorienterad och mer av en föreställning. Det är den du ser i videon ovan och den är betydligt mindre aggressiv än de vanliga slagsmålen.

Bando

I bando gäller det att härma olika typer av djur för att utföra olika attacker. Det kan visserligen ta flera år innan utövaren ens får börja träna på dessa då grundträningen kan ta lång tid. Men tur är kanske det, för när en fullärd utövare ska gå sin första kamp kan det sluta med att någon dör.

Bland de djur som efterliknas finns tjur, leopard, apa, skorpion och tiger. Sporten kommer från Burma.

Eskrima

Eskrima blev nyligen nationalsport i Filippinerna. Här går det ut på att slåss med vapen som knivar och pinnar. Det har sitt ursprung i att spanjorerna som koloniserade Filippinerna förbjöd lokalbefolkningen att använda svärd. Det spanska ordet för fäktning har också fått namnge sporten.

Kuntao

Under en period utövades kuntao i hemlighet och gick då i arv inom flera familjer. Därför finns det fortfarande en del hemliga tekniker som olika skolor inte gärna skyltar med. Trots det är kuntao spridd över stora delar av sydöstra Asien.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro