ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ockerhyra? Så får du tillbaka pengarna

Daniel Boman · 24 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Mikael Wikman och Alexander Nilsson betalade dubbelt så hög hyra som den som hyrde i första hand. Nu får de tillbaka 40 000 kronor

Mikael Wikman och Alexander Nilsson betalade dubbelt så hög hyra som den som hyrde i första hand. Nu får de tillbaka 40 000 kronor Foto: Niklas Maupoix


Bara 5 av 101 som anmält har nekats • Så gör du

klar

Artikellänk är kopierad

Nästan alla som hyr i ­and­ra hand och anmäler att de betalat ockerhyra får pengar tillbaka. Bara i fem av de senaste 101 fallen har pengar ­nekats.Hyr du i andra hand och betalar ockerhyra? Då har du goda chanser att få pengar tillbaka, det visar en kartläggning som tidningen Hem & Hyra gjort. Av de 101 fall som rör överhyra och som avgjorts i landets hyresnämnder de senaste två åren fick alla utom fem klagande pengar tillbaka, som mest 277 000 kronor.Bland de värsta utsugarna var en person som tredubblade hyran till andrahandshyresgästen. I snitt tog uthyrarna ut 41 procent mer än skälig hyra och de som klagat fick tillbaka 17 000 kronor var i genomsnitt.– Jag tycker att det är lätt att få tillbaka pengar för den som betalat för mycket. Det bästa är om parterna kan förlikas, då behöver de inte skiljas som ovänner och det går ­mycket snabbare än ett beslut i hyresnämnden, vilket kan överklagas, säger ­Håkan Julius, hyresråd vid hyresnämnden i Stockholm.Men det gäller att agera i tid. Sedan den 1 januari i år går det bara att få tillbaka pengar för överhyra ett år tillbaka, till skillnad mot tidigare två år.

De får tillbaka 40 000 kronor

När Alexander Nilsson och Mikael Wikman flyttade till Göteborg för att plugga hade de ingenstans att bo. Men plötsligt dök en andrahandslägenhet upp, för 18 000 kronor i månaden.– Vi visste inte vad det kostar att bo vid Vasa­platsen. Sedan hittade vi en hyresavi och såg att hyran låg på drygt 9 000 kronor, säger Alexander Nilsson.När de fick höra av en kompis pappa att de kunde få tillbaka överhyran tog de ärendet till hyresnämnden, som gav dem rätt till 40 000 kronor.– Att ta ut 14 procent ­extra för möbler är okej, men det känns som att hon utnyttjade bostadsbristen, säger Alexander Nilsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Boman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro