ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ödesval kan leda till nytt kaos i Thailand

Pia Daleke · 28 Jun 2011
Uppdaterad 28 Jun 2011
Yingluck Shinawatra – lillasyster till avsatta premiärministern Thaksin.

Yingluck Shinawatra – lillasyster till avsatta premiärministern Thaksin. Foto: Scanpix


Söndagens val i det politiskt kluvna Thailand blir avgörande för både invånare och turister i många år framöver. Utrikespolitiska institutet skriver för Metro om ett val som i grunden gäller nationell försoning eller nytt tumult i turistparadiset.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter år av politisk oro och våldsamma gatuprotester har det varit relativt lugnt i Thailand sedan våren 2010, då militären slog till mot de regeringskritiska rödskjortorna i Bangkok. Runt 90 människor dödades den våren i politiskt våld. Även om lugnet bara finns på ytan – alla politiska motsättningar har förblivit olösta – har det ändå gjort att regeringen, med premiärminister Abhisit Vejjijiva och hans parti Demokraterna i spetsen, nu har vågat utlysa parlamentsval. Regeringen bedömer att risken för våld är mindre än tidigare och att Demokraterna kan vinna valet. Tidigare har den motsatta sidan – de som tror på den före detta premiärministern Thaksin Shinawatras politik – haft flest anhängare. I dag ser opinionen ut att vara mer jämnt fördelad. Thaksins inträde på den politiska scenen i början av 2000-talet utgjorde en vattendelare i landets politik. Han kom inte från den politiska och militära elit som i årtionden styrt Thailand och som Demokraterna står nära. Han kom från enklare förhållanden och gjorde karriär inom polisen och näringslivet. Med en populistisk dagordning steg han snabbt till maktens topp, samtidigt som han anklagades för att utnyttja sitt ämbete för att sko sig själv. Hans framgångar oroade inte minst militären och kungahuset, som tillsammans utgör kärnan i makteliten. Trots att Thaksin avsattes i en kupp 2006, dömdes till fängelse för maktmissbruk och nu befinner sig i exil utomlands, har hans politik starkt stöd. Inte minst hans förmåga att utmana den gamla eliten har väckt beundran. Det parti som Thaksinrörelsen nu samlats i, Pheu Thai, gör bedömningen att hans namn ännu drar väljare, och har utsett hans lillasyster Yingluck Shinawatra till vallokomotiv. Viktiga skäl till att Demokraterna ser ut att ligga bättre till bland väljarna än tidigare är att partiet lyckats behålla makten sedan december 2008 och att thailändarna åter finner gator och torg trygga att vistas på. Många hann tröttna på gul- och rödskjortornas protester, vilket talar för att det blir lugnare den här gången. Oavsett vem som segrar är det centralt att valet går rätt till, så att resultatet accepteras av båda lägren. Annars hotas thailändarna än en gång av kaos.

klar

Artikellänk är kopierad

Pia Daleke
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro