ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Odlade penisar snart verklighet

Karolina Skoglund · 5 Okt 2014
Uppdaterad 5 Okt 2014

Inom fem år hoppas forskarna kunna testa penisarna på människor. 

klar

Artikellänk är kopierad

Forskaren Anthony Atala.
Forskaren Anthony Atala.Foto: TT.

Jo, det går att odla penisar. Snart får vi veta om det går att sätta ihop dem med män som behöver dem. Det skriver The Guardian.

Penisarna har odlats i laboratorium och har tagits fram av forskare för att hjälpa patienter med medfödda missbildningar. Exempelvis de som har opererats för cancer eller fått skador på genitalierna.

Forskarna, som är verksamma vid Wake Forest Institute for Regenerative Medicine i Winston-Salem, hoppas nu på att få ett godkännande motsvarigheten till svenska Läkemedelsverket. Det skulle innebära att de kan börja testa de odlade penisarna på människor inom fem år. – Tänk dig att vara genetiskt manlig men tvingas leva som en kvinna. Det är ett förödande problem som vi hoppas kunna hjälpa till med, säger forskaren Anthony Atala till The Guardian.

Tekniken bygger på att man odlar en penisprotes med hjälp av patientens egna celler. På så sätt minskar man risken för avstötning som uppstår vid organtransplantation från en annan individ. I dag kan man bara rekonstruera en penis med hjälp av hud från patientens underarm eller låret.

Det är fortfarande oklart om tekniken innebär att man kan få erektion med den odlade penisen men de amerikanska forskarna tror att det ska kunna bli möjligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro