ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

OECD: Stark men sårbar världsekonomi

Stockholm TT · 24 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I skuggan av det internationella börsraset presenterar den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD sin optimistiska bedömning av de närmaste årens ekonomiska utveckling. Tillväxten blir fortsatt stark i USA i år, BNP stiger med 3,6 procent. Nästa år mjuklandar den amerikanska ekonomin med en något försiktigare tillväxt, delvis som en följd av den amerikanska centralbanken Feds många räntehöjningar.

Samtidigt har den japanska ekonomin, världens näst största, fått upp farten igen med en tillväxt på nästan 3 procent i år och något stillsammare nästa år. Svagast är utvecklingen i euroområdet där BNP-ökningen stannar på drygt 2 procent. Norden i framkant Sverige och även de andra nordiska länderna ligger rejält i framkant. Den svenska ekonomin växer med nästan 4 procent i år och 3,3 procent nästa år. OECD:s ekonomer tror också att den svenska arbetslösheten faller ordentligt, till 4,2 procent nästa år. Samtidigt spår de att inflationen stiger och nästa år kommer prisökningarna att ligga marginellt över Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent. Därför rekommenderar OECD att Riksbanken framöver ska höja räntorna för att undvika en överhettning. Olämplig stimulans Samtidigt påpekar OECD att regeringens ekonomiska politik under valåret 2006 är mycket expansiv och att den därmed höjer temperaturen ytterligare i ekonomin.

"Skatteplanerna sammanfaller med det ekonomiska uppsvinget och kan försvåra tänkbara flaskhalsar, stimulansen kommer inte vid en bra tidpunkt och kommer att behöva dras tillbaka så småningom", skriver ekonomerna i sin rapport.

Trots att OECD spår en stark ekonomisk utveckling de närmaste åren varnar ekonomerna samtidigt för att utvecklingen är sårbar. USA har stora underskott både i budgeten och i sin handel, samtidigt som Kina och Japan har stora handelsöverskott. OECD påminner om att sådana obalanser inte är hållbara på längre sikt. Och om det skulle bli en brutal avveckling av obalanserna kommer det att skada världsekonomin, varnar organisationen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro