ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Oenig hovrätt river upp kritiserad dom – man döms för badvåldtäkt

Fredrik Samuelson · 13 Dec 2018
Uppdaterad 14 Dec 2018
Mannen friades i tingsrätten från misstankar om våldtäkt i vattnet vid en allmän badplats. Domen överklagades till Svea hovrätt.

Mannen friades i tingsrätten från misstankar om våldtäkt i vattnet vid en allmän badplats. Domen överklagades till Svea hovrätt. Foto: Simon Krona


Mannen friades av en oenig tingsrätt för att ha våldtagit en kvinna vid en badplats. Enligt tingsrätten kunde han ha kommit åt henne av misstag. Domen fick kritik och nu döms mannen för våldtäkt – av en oenig hovrätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 57-årige mannen åtalades för att i juli ha våldtagit en kvinna vid en allmän badplats i Stockholms län. Mannen nekade till brott och menade att han kunde ha kommit åt kvinnan när han simmat under vattnet och dykt upp framför henne.

”Något samtycke från kvinnans sida har inte förelegat och NN kan inte heller ha trott att så har varit fallet”, skrev halva rätten – domaren och en nämndeman – som ville fälla mannen i tingsrätten. De pekade på att mannen hade ändrat sin berättelse och inte var trovärdig.

Tingsrätten tvivlade inte på att kvinnans upplevelse men två nämndemän menade att mannen kunde ha kommit åt kvinnan av misstag.

Om halva rätten vill fria en åtalad blir det en friande dom och därför dömdes han inte.

Åklagaren: Krävs viss styrning på fingrarna

Domen fick skarp kritik.

– Man måste vara hyfsat medveten, det krävs ändå en viss styrning på fingrarna. Det kan man inte bara åstadkomma av misstag, sa åklagaren Karin Hemrå Forsberg, som överklagade till hovrätten.

Nu river hovrätten upp den friande domen och dömer mannen för våldtäkt, mindre grovt brott.

Hovrätten skriver i domen att den ansluter sig till det domaren och den ena nämndemannen framförde i tingsrätten. Hovrätten pekar även på att kvinnans berättelse och vittnesuppgifterna ställer det utom rimligt tvivel att mannen genomfört övergreppet.

Döms för mindre grov våldtäkt

”Gärningen ska alltså bedömas som våldtäkt. Det har dock varit fråga om ett helt kort händelseförlopp som inte innehållit något våld eller några förnedrande inslag utöver den kränkning som övergreppet i sig inneburit. Hovrätten finner därmed att omständigheterna sammantaget är sådana att brottet ska bedömas som mindre grovt”, skriver hovrätten.

Av de fem i hovrätten ville dock två, som är nämndemän, fria honom. De menar att han kommit åt kvinnan på ”ett för henne stötande sätt” men att ”det finns utrymme för tvivel och (kvinnan) kan ha misstagit sig om vad som närmare hänt”.

I tingsrätten dömdes mannen även för att ha våldtagit en annan kvinna, vilken hovrätten också dömer honom för. Straffet blir tre års fängelse. Han ska betala drygt 80 000 kronor i skadestånd till kvinnan på stranden och drygt 100 000 kronor till den andra kvinnan.

Mannen har hela tiden nekat till brott.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro