ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Oenigt om danska Öresundspendlares förlorade rösträtt

Stockholm TT · 2 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Danskar som bor exempelvis på den svenska sidan av Öresund men arbetar på den danska erlägger sin inkomstskatt i Danmark. Ändå förhindrar den danska grundlagen att de får vara med och rösta fram den församling som i slutänden ska fördela skattepengarna.

I Sverige får den danske pendlaren visserligen rösta i kommunal- och landstingsvalen. Men inte i riksdagsvalet. För svenskar är situationen helt annorlunda. Svenskar som bosätter sig i Danmark - eller vilket annat land som helst - behåller rösträtten i de svenska riksdagsvalen så länge de inte avsäger sig sitt svenska medborgarskap. Ändra grundlagen Nu vill en del politiker ändra på den danska grundlagen så att även danskar utomlands får rösta i folketingsvalet. De Radikale och Socialistisk Folkeparti hör till dem medan regeringens stödparti, Dansk Folkeparti, kan tänka sig en tioårig rösträtt efter utflyttningen till ett annat land.

Venstres talesman i Öresundsfrågor, Marion Pedersen, säger att han gärna ger Öresundspendlarna rösträtt om grundlagen ändå ska skrivas om i en framtid. Men samma partis grundlagsexpert, Birthe Rönn Hornbech, säger samtidigt att det inte finns argument nog att ändra i grundlagen.

Inte heller Christian Wedell-Neergaard, De Konservatives Öresundsordförande, vill peta i grundlagen. Enligt hans mening bör de danska Öresundspendlarna i stället få rösträtt i valet till den svenska riksdagen. 30 000 utan rösträtt Socialdemokraternas politisk-ekonomiska ordförande, tidigare justitieministern Pia Gjellerup, är beredd att låta utreda saken men tycker rent allmänt att hennes landsmäns förlorade rösträtt inte utgör något större problem.

Sedan Öresundsbrons tillkomst 2000 bosätter sig allt fler danskar på den svenska sidan av sundet. Varje dag pendlar 6 000 danskar över Öresund, med tåg eller bil över bron eller med färjorna mellan Helsingborg och Helsingör. I hela Sverige finns cirka 30 000 danskar utan rätt att rösta i någotdera av ländernas parlament.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro