ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Officiellt: Så tillagas en svensk pannkaka

Peter Lindholm · 9 Nov 2011
Uppdaterad 9 Nov 2011
Handelsminister Ewa Björling och stjärnkocken Paul Svensson har lanserat Sveriges första officella kokbok. Målet är att Sverige ska bli Europas ledande kulinariska nation 2020.

Handelsminister Ewa Björling och stjärnkocken Paul Svensson har lanserat Sveriges första officella kokbok. Målet är att Sverige ska bli Europas ledande kulinariska nation 2020. Foto: Klara Leo


Glöm bort uttrycket Man tager vad man haver”. Nu har Sverige fått sin första officiella kokbok. Med recept godkända av svenska regeringen.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är en gammal sanning att mammas köttbullar smakar bäst. Men vems mamma lagar köttbullarna rätt? Snart får frågan kanske ett svar. På uppdrag av utrikesdepartementet har Svenska institutet och ­Restaurangakademien tagit fram Sveriges första officiella kokbok. – Ja, det kan man säga, säger handelsminister Ewa Björling som själv bidragit med en rad recept.

Det är inget praktverk som kan ge klassikern ”Vår kokbok” en match i julhandeln, utan en samling recept på engelska som läggs ut på nätet under rubriken ”Swedish food”. Som ett led i kampanjen ”Sverige – det nya matlandet”.

Hur tillagar man då statligt sanktionerade köttbullar på rätt sätt? – Det tror jag aldrig någon kommer att kunna ­säga. Finessen med matlagning är att den utgår från matlagarens perspektiv. Jag är uppvuxen med fläskköttbullar, men i Stockholmsregionen är det nötfärs som gäller. Men en köttbulle är egentligen ­inte ens svensk, utan turkisk, säger stjärnkocken Paul Svensson.

Kökets motsvarighet till Svensk författningssamling uppdateras var tredje dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro