ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Offline” är kort sagt en gradfråga

metro · 19 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Rasmus Fleischer – Doktorand

klar

Artikellänk är kopierad

Numera är det bara stofiler som föreställer sig en motsats mellan ”cyberspace” och ”det riktiga livet”. Internet är verkligt och teknik är alltid närvarande. Tvärt­­om – ”offline” är en valmöjlighet som måste finnas om ”online” ska ha någon betydelse.Personligen har jag resolut valt bort så kallat mobilt bredband. Min nätvaro ska inte vara etthundra procent mobil. Tvärtom uppskattar jag att kunna röra mig fysiskt in och ut ur nätskuggor och uppkopplingar. När jag behöver skriva går jag till ett bibliotek och slipper besväras av tanken på att jag skulle kunna vara uppkopplad.

Sådan nätflykt funkar dock bara dagtid och tar viss tid. Om jag däremot sitter på mitt kontor, eller skriver hemma på natten, tar jag ofta hjälp av mjukvara för att uppnå det tillfälliga offline-tillståndet. ”Freedom” är det intressanta namnet på ett litet mac-program som gör just detta och ingenting annat: datorns nätverkskort sätts ur spel under ett valfritt antal timmar. Innan dess krävs en omstart för att komma online igen. När en så brysk åtgärd som att starta om vägs mot min triviala impuls att kolla Twitter-flödet så segrar ändå arbetsron.

Vissa provoceras lustigt nog av detta. När jag säger att jag använder Freedom, svarar de: ”Du vet väl att du kan stänga av nätverkskortet?” Ja, men jag vet också hur jag sätter på det igen, med några musklick eller terminalkommandon. Tröskeln till nätet blir för låg, möjligheten alltför närvarande i sinnet. Nästan lika låg som tabbtangentens tröskeln till nästa program eller nästa sajt, när man väl är uppkopplad. ”Du vet väl att du kan välja att inte kolla din Twitter?” Eh.

Alla tekniska möjligheter kan inte finnas till hands i varje givet ögonblick. Nätet är en av alla tekniska möjligheter som min dator öppnar.  Ibland vill jag ha en relativt hög tröskel till nätet. Andra gånger ingen alls. Inte ens i en bunker dit vare sig kablar eller radiovågor når kan jag vara fullständigt offline, även om jag nog kommer bra nära. Åtminstone inte om det står mig fritt att lämna bunkern. "Offline" är kort sagt en gradfråga – inte något absolut tillstånd.

+ Handelsavtalet Acta är ett minus, men att vi åtminstone pratar om det är ett plus.– Säkerheten i Wordpress, bloggmjukvaran som vi alla kör.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro