ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Offren mår fruktansvärt dåligt”

Leif Oldenburg · 23 Aug 2013
Uppdaterad 2 Sep 2013

Ännu en tonåring åtalas för kränkningar på internet. "Ungdomar förstår inte konsekvenserna", säger offrets advokat.

klar

Artikellänk är kopierad

Bilderna på den då 13-åriga flickan spreds via ett falskt Facebookkonto, ”Linus Eriksson”, som polisen inte har lyckats spåra.
Bilderna på den då 13-åriga flickan spreds via ett falskt Facebookkonto, ”Linus Eriksson”, som polisen inte har lyckats spåra.

På torsdagen åtalades en 16-årig flicka i Växjö för att ha spritt kränkande bilder på en flicka i samma skola. Det är den tredje rättegången på lika många månader mot unga människor som förtalat kamrater på internet eller i mobiler.

– Mycket av det som tonåringar lägger ut på sociala medier är faktiskt kriminellt. Men ungdomarna förstår inte konsekvenserna. Bilderna sprids blixtsnabbt på Facebook eller Instagram och offren mår fruktansvärt dåligt, säger advokat Andréa Pyrell.

Hon är målsägarbiträde åt den då 13-åriga flicka i Växjö som i våras fick reda på att bilder på henne själv i bara trosor cirkulerade på Facebook. 

På torsdagen inleddes rättegången mot en 16-årig flicka som erkänt att hon har lagt ut bilderna. Hon är åtalad för förtal.

I förhör berättar 16-åringen att hon var arg på 13-åringen och skapade ett konto på Facebook under påhittat namn. Sedan lade hon ut bilden på 13-åringen i trosor. Redan efter fem minuter blockerade Facebook-kontot – men det var för sent.

Nakenbilden på 13-åringen spreds redan snabbt över internet, bland annat genom ännu ett falskt Facebook-konto, ”Linus Eriksson”, som polisen inte har lyckats spåra.

– Min klient mådde väldigt dåligt i våras och stannade hemma från skolan. Ovissheten om hur många som har sett bilden och laddat ner den är nog värst. Ingen vet vem som har den i sin dator och var den kan dyka upp i framtiden, säger Andréa Pyrell.

I dag har den uthängda flickan fyllt 14 år. Hon går i en ny skola och mår bättre än i våras. 

– Men hon kommer inte att närvara vid rättegången. Det är skönt att hon slipper återuppleva allting igen, säger Andréa Pyrell.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro