ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ofta medvetna val bakom bilolyckor

Anneli Wikström · 27 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

De flesta bilolyckor beror på helt medvetna bedömningar gjorda av en alltför självsäker förare. Det visar en nygjord studie. Sonja Forward, vid Statens väg och transportforskningsinstitut, har med hjälp av intervjuer och enkäter forskat i anledningar till bilolyckor. Det har visat sig att förutom missbedömningar, såsom att missta sig på hur fort en mötande bil kör och att köra för sakta vid en omkörning, så beror de flesta olyckor på helt medvetna felbedömningar, skriver Vetenskapsradion. – Det här handlar om saker som är väldigt privata, om hur vi tänker om saker och ting. Så den här gruppen som tar risker i trafiken, alltså som kör för fort och i det här fallet handlade det om 15-20 kilometer för fort, de är annorlunda från personer som inte handlar på det sättet, säger Sonja Forward i artikeln.

De förare som gör medvetna felbedömningar, så som att köra för fort, har ofta en mer positiv attityd till saker. De tror inte att saker ska leda till olyckor. – De tänker mer på att de ska komma fram fortare. Och att det känns mer behagligt att köra om en lastbil, som i det här fallet var ett scenario, än att känna sig stressad av att ligga bakom, säger Sonja till Vetenskapsradion.

Hon rekommenderar folk som anser att de är jätteduktiga förare och som tycker att de är förträffliga i trafiken att slå hål på myten om sig själva. – Överhuvdtaget att de ska uppleva en högre risk med det de gör, säger Sonja Forward.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro