ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

OG-ledaren jagas över hela Europa

Stefan Wahlberg · 20 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

OG-ledaren Denho Acar, 35, häktades i går i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för anstiftan till mord och anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse i samband bombattentatet mot en TV 4-medarbetares lägenhet på Södermalm i maj.

Dådet var enligt polisen ett misslyckat indrivningsärende mot en krögare som en uppdragsgivare beställt efter att ha sett ett inslag om OG:s inkassoverksamhet i SVT:s Rapport.

Från Turkiet, där han bor sedan 2006, misstänks gängledaren sedan ha beordrat en undergrupp att verkställa inkassoordern.– Det var efter inslaget som idén föddes. Sedan fick springpojkarna göra ”the dirty work”, säger Håkan Ström, kriminalinspektör vid länskriminalens våldsrotel i Stockholm.

Kammaråklagare Tora Holst ska nu utfärda en europeisk arresteringsorder, vilket innebär att Denho Acar kommer att eftersökas i hela Europa.– Sedan får vi ta det därifrån, säger hon.Polisen har fört samtal med turkiska myndigheter om en rättslig prövning där.

Tora Holst ville att han även skulle häktas på samma grunder för bombattentatet i Stavsnäs i juni, men tingsrätten ansåg att bevisningen inte höll.– Han nekar till brott, säger gängledarens advokat Bo Runnquist.

Han häktades under gårdagen även i Linköpings tingsrätt misstänkt för ett upressningsärende.

Polisen: Gäng rekryterar 16-åringar

Med pengar, smycken och löften om en familjegemenskap försöker de kriminella gängen knyta till sig nya unga medlemmar. I utbyte kräver de lojalitet.– Det är en del i rekryteringsprocessen och har en stark dragningskraft bland ungdomar i riskzonen.

En del lockas av att känna en tillhörighet, andra av den materiella lyxen, säger Fredrik Gårdare, chef för sektionen mot gängkriminalitet vid Södertörnspolisen.

Enligt honom blir de rekryterade allt yngre. Det är inte ovanligt att 16-åringar erbjuds medlemskap i något av de kriminella gängen.– Det är en oroväckande utveckling och vi tar det på största allvar, säger han.

OG:s fäste i Stockholm beskriver Fredrik Gårdare dock som svagt.– Det handlar om ett fåtal medlemmar i regionen och de är tämligen splittrade. Tack vare internet och medier har de tyvärr lyckats ge en annan bild, säger han.

Maffia mest på ytan

Original Gangsters är en av de brottsorga­nisa­tioner som öppet skyltar med att  de är grovt kriminella. Detta är ett sätt att bygga upp sitt varu­märke som om  de vore vilket företag som helst.

Organi­sationens tillväxt måste dock ske i takt med att de äldre med­lem­marna hamnar i fängelse.  

Rekryteringen sker företrädesvis bland unga män ”på glid” och grupp­psykologin är lika enkel som grunderna för all samhällsbildning: Lojalitet byts mot beskydd – frihet mot trygghet. Medlemmarna får en identitet och ett sammanhang som det etablerade samhället onek­ligen har misslyckats med att ge dem.

Maffiaromantiken är tydlig på ytan men många av dessa gäng är inte alls så välorganiserade som de ibland kan framstå som.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro