ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Ögonlocksplastik – inte bara för syns skull

Metro · 15 Feb 2017
Uppdaterad 23 Feb 2017

Foto: Alamy / IBL


Att åtgärda hängande ögonlock handlar inte bara om att se bra ut, utan att se bra. Det kan vara medicinskt motiverat att operera ögonlocken hos både yngre och äldre personer.

klar

Artikellänk är kopierad

Hängande ögonlock kan vara medfött eller bero på att huden med åren förlorar sin naturliga elasticitet. Den extra huden ovanför ögonen kan i värsta fall leda till att du ser sämre, något som kan påverka till exempel din bilkörning negativt, och även orsaka huvudvärk. Men genom ögonlocksplastik, ett enkelt ingrepp, kan du slippa dessa besvär.

– När man säger ögonlocksplastik tänker de flesta på en operation för estetikens skull, men faktum är att det kan vara medicinskt motiverat att operera ögonlocken både hos yngre som äldre personer, säger Martin Zand, legitimerad läkare med specialistkompetens inom ögonsjukdomar och utbildad ögonkirurg.

Tillsammans med Linda Bondesson driver han Zebrakliniken i Stockholm. Dit kommer bland annat patienter för att undersöka hängande ögonlock som påverkar deras vardagliga liv negativt. En enkel synfältsundersökning visar om besvären med ögonlocken gör att ett medicinskt ingrepp, som gör att operationen går på landstingstaxa, blir aktuellt. Själva ingreppet sker under lokalbedövning och patienten kan åka hem från kliniken samma dag.

– Efter en vecka får du komma tillbaka för att ta bort stygnen. Eftersom snittet läggs i den naturliga fåran i ögonglobens linje gör det att eventuell ärrbildning inte kommer att synas, säger Martin Zand, och fortsätter:

– Många som har gjort ögonlocksplastik säger att de får höra att de ser piggare ut jämfört med tidigare. Men den största vinsten är att deras synfält blivit bättre.

Utöver ögonlocksplastik avlägsnar Martin Zand även födelsemärken eller andra fläckar som sitter nära ögonen.

– När vi misstänker att det kan röra sig om fläckar som behöver undersökas skickar vi dem vidare till laboratorium för kontroll.

pil
Ögonlocksplastik av hängande ögonlock – så går ingreppet till

• Vid tunga och hängande ögonlock skärs en oval bit av ögonlocket bort.• Ingreppet sker under lokalbedövning och tar mellan en och två timmar. Efteråt kan patienten åka hem.• Efter en vecka tas stygnen bort och efter 6 månader sker ett återbesök för att se slutresultatet.

Zebrakliniken.se kan du läsa mer om ögonlocksplastik och andra ögonoperationer.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro