ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ohanterliga barn? Skyll på mamman!

Victoria Gillberg · 27 Okt 2011
Uppdaterad 27 Okt 2011
Mammor får skulden för trotsiga barn i ny studie.

Mammor får skulden för trotsiga barn i ny studie. Foto: Scanpix/Arkivbild


Alla små barn kan bli arga och aggressiva. Men fortsätter de att explodera vid sex år kan man ge mammorna skulden. Det säger ny rapport publicerad i tidningen Child Development.

klar

Artikellänk är kopierad

– Självklart, påverkar mammans beteende barnens utveckling. Föräldrarna är barnens förebilder och de kopierar deras beteende, säger barnpsykologen Margit Ekenbark. 

Vissa barn är mer temperamentsfulla än andra. Är det arvet som styr eller uppfostran?Eller en kombination? Forskare från Universitetet i Minnesota observerade 267 mammor och barn. Studien visar att en fientlig relation mellan mamma och barn kan orsaka långvarigt aggressivt uppförande. – När barn är små uttrycker de ilska på ett väldigt diffust sätt. De bara skriker. Om föräldrarna då skriker tillbaka får barnet bekräftat att det är så man gör.

Småbarn brukar nå toppen av sin aggressivitet i 2års åldern och därefter dalar det. I teorin är en fyraåring betydligt mindre aggressiv än en tvååring. Men har man en femåring som reagerar som en tvååring då har man problem. I studien tittade forskarna bland annat på hur mammorna betedde sig när de ammade. Om de var kärleksfulla eller irriterade. Det visade sig att mammans beteende när barnet var mellan tre och sex månader har störst inverkan på dess framtida beteende. Barn med mammor som agerade irriterat vad också mer utåtagerande i högre åldrar. – Små barn uppfattar jättemycket. De känner igen mamman på hennes doft och studier har också visat att nyfödda snart känner igen ansiktet. De begriper absolut hur de blir behandlade. 

Aggressivitet hos barn har associerats med problem i skolan, depression, alkoholproblem och senare i livet aggressivitet mot partner. – Den förälder som är med barnet mest påverkar också mest. Än så länge är det oftast mamman. Men en arg och frustrerad pappa sätter också sina spår.

klar

Artikellänk är kopierad

Victoria Gillberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro