ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ohly–effekten

Tina Harr Josefin Svenberg · 10 Okt 2011
Uppdaterad 10 Okt 2011

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX


Lars Ohly lämnar sin post. Då går Vänsterpartiet framåt. Ligger för första gången över valresultatet enligt senaste undersökningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Socialdemokraterna och Moderaterna är förlorarna i oktober månads opinionsmätning som Metro och Yougov presenterar i dag. I stället är det småpartierna som går framåt, speciellt Miljöpartiet och Vänsterpartiet. – Det ser ut som att väljarna redan har tänkt sig in i situationen med Jonas Sjöstedt som partiledare och insett att epoken Ohly är slut, säger statsvetaren Ulf Bjereld. Sedan Lars Ohly (V) i augusti meddelade att han inte kandiderar som partiledare nästa år har partiet gått stadigt framåt och nu ligger de för första gången över valresultatet. – Ohly var sällan populär utanför partiet. Nu när han lämnar kan rödgröna väljare tänkas närma sig Vänsterpartiet, säger Bjereld. Undersökningen visar även att Fredrik Reinfeldt, Håkan Juholt och Gustav Fridolin (MP) är partiledarna som gör bäst ifrån sig. Någon Annie Lööf-effekt (C) är det inte tal om – än så länge. Lööf har hon bara mätts under tio dagar sedan hon tillträdde.

Analys: Efter Ohly kommer väljarna

Vänsterpartiet är det parti som går mest framåt i Yougov/Metros mätning i oktober och ligger för första gången över valresultatet i mätningen. Reaktionen på Lars Ohlys avgångsbesked är alltså positiv hos väljare – de gillar att han lämnar och tanken på något nytt. Generellt förlorar de två stora partierna i denna mätning till förmån för de små, främst Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Vilket förmodligen är en reaktion på att de stora känns oengagerade medan de små nu gör mycket för att positionera sig – och ovanligt många har eller ska. Denna mätning har inte pågått under senaste tidens debacle runt Håkan Juholt och Socialdemokraterna, men man kan tänka sig att det kommer att påverka både partiet och förtroendesiffrorna för Juholt som person.

klar

Artikellänk är kopierad

Tina Harr Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro