ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ojämnt i Vickan och Daniels park

Björn af Kleen · 4 Jan 2011
Uppdaterad 4 Jan 2011
Här kan både städade affärssällskap, skolavslutningsfirande familjer och utländska akademiker trängas.

Här kan både städade affärssällskap, skolavslutningsfirande familjer och utländska akademiker trängas. Foto: Lotta Bergseth


Stallmästaregården i Haga är likt kungahuset dyrt och folkligt. Björn af Kleen äter salta klassiker i Victorias och Daniels park.

klar

Artikellänk är kopierad

Skagen – en klassiker.
Skagen – en klassiker.Foto: Lotta Bergseth
En smak av sommar.
En smak av sommar.Foto: Lotta Bergseth

En institution som tar mycket betalt men ändå njuter stor folklig popularitet. Jag talar om kungahuset, men beskrivningen gäller också för Stallmästaregården, ett värdshus med kopplingar till hovet.

Dels ligger den i Haga, där kronprinsessan ska flytta in. Dels ingår den i kungakompisen Alessandro Catenaccis Nobiskoncern –  tillsammans med bland annat Operakällaren – varför familjen Bernadotte gärna nyttjar Stallmästaregården för svensexor och andra upptåg som kräver diskretion.

Jag hade nog just därför väntat mig fler stärkta vita dukar av Stallmästaregården, ljuvligt belägen i Brunnsvikens grönska. Restaurangen har karaktär av punschveranda, en tummelplats för det gamla sommarlediga borgerskapet, muntra sprättar i vita linnekostymer som vill avsluta dagen med en stänkare och lite stadigt käk. Den samtida motsvarigheten är en mix av städade affärssällskap, skolavslutningsfirande familjer, utländska akademiker inhysta i naturskön miljö (Stallmästaregården är också ett hotell med 49 rum). En restaurangvan publik alltså, stadd vid kassa, utan att för den skull ha krav på nyskapande mat.

Menyn är mättad av idel klassiker: jag och två små tanter i tjugoåttaårsåldern, Ebba Kärrlander och Anna Skantze, åt Skagenröra med rökta räkor – från husets eget rökeri; bra rök för 155 spänn – och en råbiff på oxfilé med hackat äpple för 185, som kunde kryddats    hårdare.

Bäst i test var mina chilifrästa pilgrimsmusslor med en stark tomat- och sojabönsallad – en vacker och i sammanhanget överraskande vass rätt för 175 kronor.

Med varmrätterna blottade köket viss valhänthet. – Den här hemskt salta risoniröran på ädelost och kräftstjärtar slår ut min citrusrökta regnbågsfilé!, klagade Skantze och undrade varför inte köket serverade nypotatis till den redan smakrika fisken för 295 kronor.

Kärrlander fann sin piggvarsfilé för 325 kronor något torr och gjorde grimas när hon upptäckte att bajsranden satt kvar på den grillade havskräfta som kom till. Också jag noterade överdriven sälta i min mat, en i övrigt fint grillad kalvytterfilé för 325 kronor.

Men jag höll god min och sköljde gommen med ett slags fruktsoppa på Grand Marnier och apelsinsaft, där jordgubbar och äggig vaniljglass simmade runt. Det var en dessert med smak av sommarlov.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro