ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Öka värdet på Gärdet

Peter Lindholm · 2 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Ett svävande tak att övernatta i, allmänna omklädningsrum och föreningslokaler, infocenter, restaurang, shop och caféer, ned­sänkt bollplan med naturläktare. Här finns all tänkbar service.

Ett svävande tak att övernatta i, allmänna omklädningsrum och föreningslokaler, infocenter, restaurang, shop och caféer, ned­sänkt bollplan med naturläktare. Här finns all tänkbar service. Foto: Berg Arkitektkontor


klar

Artikellänk är kopierad

Nationalstadsparken sträcker sig mellan Ulriksdal och Södra Djurgården.
Nationalstadsparken sträcker sig mellan Ulriksdal och Södra Djurgården.Foto: Berg Arkitektkontor
Verksamheten är en länk mellan stad och park och ska locka folk till ökad användning av naturområdet.
Verksamheten är en länk mellan stad och park och ska locka folk till ökad användning av naturområdet.Foto: Berg Arkitektkontor

Svante Berg är en av arkitekterna bakom en Stockholms mest kända attraktioner – Globen. Nu vill han skapa en ny genom Värdet på Gärdet.– Det är en speciell provokation för att få igång en debatt om Nationalstadsparken. Vi tycker det är en slumrande resurs, särskilt då Gärdet. Det borde kunna vara mer än en rastplats för hundar.

Att föreslå att man ska bygga på en stads grönområden brukar omedelbart stöta  på protester. Helst ska naturen ligga orörd. Men nu kan man inte kalla naturen på Gärdet för orörd, anser Svante Berg.– Det är den minst orörda som finns i Stockholm. Man har dränerat och fyllt ut. Det finns ingen växtlighet av värde. Det är bara en öppen gräsyta som inte sköts särskilt bra.

Genom att bokstavligen bygga över en liten del av området kan man locka Stockholms invånare att utnyttja Gärdet mer.– Vad ska man göra där i dag? Det finns inga toaletter, inget fik. Men kompletterar vi Gärdet kan vi få igång aktiviteter där ute. Det är en outnyttjad resurs för hela Stockholmsregionen.

Med en fast samlingspunkt skulle det kunna blir “Gärdesfest” varje dag, fast av ett annat slag än de som ägde rum på 70-talet. Dessutom vill Berg att man ska kunna erbjuda temporär övernattning i byggnaden.

Men ett ”svävande tak” ett par våningar över marken, hur ska det gå till?– Det är symboliskt, klart att det bärs av pelare och väggar. Men det skulle kunna bli något av ett folkets hus för naturupplevelser.

svante 
  Svante Berg
svante Svante Berg

”Vi vill vitalisera gärdet”

Arkitektens kommentar

Stockholm utgörs av en världsunik mix av stad och natur. Att kunna ta del av vatten och grönska mitt bland bebyggelsen är en enorm tillgång för stadens invånare och besökare. Att tillvarata denna resurs, att inte ta denför given, utan att utveckla den det är utgångs­punkten för vårt förslag och som vi ser det en förutsättning för hela Stockholms utveckling.

Vi vill vitalisera Gärdet som i dag är en relativt avsomnad del av National­stadsparken. Med ett byggnadsverk som lockar, sticker ut och har kapacitet för såväl stora som små evene­mang vill vi stimulera stockholmare och andra att återta och använda Gärdet.

Med karaktär av offentlighet och med innehåll som relaterar till de verksamheter som är naturliga här vill vi öka tillgängligheten till Nationalstadsparken.

Svante BergBerg arkitektkontor

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro