ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ökad chans hitta liv i rymden

Metro · 19 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Planet runt stjärngranne kan ha flytande vatten

klar

Artikellänk är kopierad

Illustration av hur det nyupptäckta planetsystemet skulle kunna se ut.
Illustration av hur det nyupptäckta planetsystemet skulle kunna se ut.Foto: theregister.co.uk

Ett närliggande solsystem har en planet som kan ha flytande vatten, rapporterar astronomer i Bern till tidskriften Nature.Det är första gången så relativt små planeter gått att upptäcka från jorden, vilket öppnar för fler fynd i framtiden.Den solliknande stjärnan med det klatschiga namnet hd 69830 ligger på 41 ljusårs avstånd. Den har tre kroppar av Neptunus-liknande storlek i omlopp kring sig. Enligt de schweiziska forskarnas rapport är de två innersta planeterna stenjättar. Systemet har också ett asteroidbälte liknande vårt eget mellan de två inre och den tredje planeten, som alltså skulle kunna hysa liv.

EXCEPTIONELLTDen tredje planeten är omgiven av ett massivt gaslager, men datorsimuleringar pekar på att den har en kärna av sten och is. Den ligger vid den inre gränsen av systemets "livsdugliga zon", där flytande vatten skulle kunna finnas på ytan.– Det i sig själv gör det här solsystemet exceptionellt, säger medförfattaren Willy Benz.

FLER UPPTÄCKTER INOM KORTPlaneterna upptäcktes med La Silla-teleskopet i Anderna. Det är tack vare en ny teknik första gången som så relativt små planeter har upptäckts kring andra solsystem, och det öppnar möjligheten att inom kort upptäcka många fler planeter av jordliknande storlek, uppger The Register.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro