ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ökad läkemedelsförsäljning

Stockholm TT · 11 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

För hela året räknar Apoteket med en ökning på mellan tre och fyra procent, vilket kan jämföras med 2,8 respektive 2,9 procent 2004 och 2005.

Högst var ökningen i Västerbotten med 11,5 procent och Norrbotten med 10,1 procent.

Till skillnad från tidigare år, då läkemedel mot folksjukdomar som till exempel magsår och högt blodtryck stod för de stora kostnaderna, ökar kostnaden numera mer för läkemedel mot reumatiska sjukdomar och cancer.

Orsaken är bland annat att dyra originalläkemedel mot exempelvis hjärt-kärlsjukdomar och magsyrerelaterade sjukdomar bytts ut mot billigare kopior. -De flesta nya läkemedel som kommer är på området cancer och reumatiska sjukdomar. Det handlar om små patientgrupper men väldigt dyra läkemedel. Till skillnad från tidigare då det handlade om stora patientgrupper och ofta förebyggande behandling blir det här en utmaning för landstingen att hitta ett sätt att hantera kostnaderna, säger Katarina Antonov, som är chef för Apotekets statistikenhet.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro