ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ökad risk för israelisk markoffensiv

TT · 16 Nov 2012
Uppdaterad 17 Nov 2012
Totalt uppges 29 palestinier och tre israeler ha dödats i offensiven, som inleddes i onsdags. Nu tyder mycket på att risken för en markinvasion ökar.

Totalt uppges 29 palestinier och tre israeler ha dödats i offensiven, som inleddes i onsdags. Nu tyder mycket på att risken för en markinvasion ökar. Foto: Ammar Awad/Scanpix


Israeliska regeringen har gett grönt ljus för att kunna kalla in 75 000 reservister. Anföll 238 mål på fredagen.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det går inte att skydda sig från bomberna. Det enda man kan göra är att stanna hemma och vara med och trösta barnen, säger Issam Younis på den Gazabaserade palestinska människorättsorganisationen al-Mazan på telefon till TT.

Vid nya israeliska flyganfall mot Gaza dödades sex palestinier på fredagskvällen. Därmed har 30 palestinier och 3 israeler dödats sedan offensiven mot Gaza inleddes. 280 palestinier och 16 israeler har skadats. Vid en presskonferens vid Shifa-sjukhuset i Gaza stad varnade hälsoministern, Mufid al-Mukhalalati, för akut brist på läkemedel och medicinsk utrustning. Enligt ett uttalande från Israels armé anföll stridsflyg 238 mål i Gaza på fredagen.

Israeliska regeringen gav på fredagskvällen grönt ljus för att kunna kalla in 75 000 reservister, rapporterar tv-kanalen Channel 2, enligt AFP. Beslutet togs i en telefonomröstning. Samtidigt skriver israeliska tidningen Haaretz att den israeliska armén skickar sms till invånare i Gaza med varning om nya flyganfall.

Israel fortsatte på fredagskvällen sina flyganfall mot Gazaremsan, med ytterligare fem palestinska dödsoffer som följd.

Palestinske journalisten Mohammed Omer hörde israeliska bombplan närma sig huset i Rafah i södra delen av Gazaremsan, där han befann sig.

– De bombar igen, huset skakar. De intensifierar nattetid, sade han till TT sent på fredagskvällen.

– En bomb till. En till. En till. Nu hör jag ljudet av ambulanser.

Försvarsminister Ehud Barak ansökte på fredagskvällen om regeringens godkännande för att kalla in upp till 75 000 reservister, uppgav politiska källor för Reuters. Det sågs som ett tecken på ökad risk för en markinvasion.

Israels militärchef Benny Gantz anlände samma kväll till södra Israel, nära Gaza, för att informera israeliska soldater och reservister om utvecklingen.

"Vi är här i kväll, i stunden innan en möjlig markoperation", sade Gantz enligt den israeliska arméns hemsida.

Tidigare under fredagen sköts en raket från Gazaremsan mot Jerusalem och en mot Tel Aviv. Raketerna landade dock i en israelisk bosättning på Västbanken söder om Jerusalem, utan att skada någon, samt i havet.

Mohammed Omer i Rafah, som saknar bensin till sin bil och el i huset, trodde att ett markanfall dröjer något:

– Kanske inte i natt, kanske i morgon. Det är definitivt en militär uppladdning, man hör stridsvagnar vid gränsen, sade han.

Björn Brenner, doktorand på Försvarshögskolan, tror dock att Israel drar sig för en fullskalig markoffensiv:

– Israel förlorar mycket på att gå in i form av legitimitet och stöd från omvärlden. Väljer man att gå in är det en sista utväg, att man inte kan nå de resultat man vill med enbart flygbombningarna, sade han till TT.

Anna Polansky, som bor i israeliska Ashkelon norr om Gaza, såg spåren efter raketer på himlen utanför sitt lägenhetsfönster. Staden skyddas av en robotsköld som gör att raketerna exploderar innan de når marken.

– Jag tror att det här får ett slut snart. Jag hoppas det. Jag hoppas att ingen mer skadas och att det kan bli fred mellan oss, sade hon till TT.

Totalt uppges 30 palestinier och tre israeler ha dödats i offensiven, sedan den inleddes på onsdagen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro