ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Okänd man skrev sig i Elisabets radhus

Karin Winter · 5 Feb 2014
Uppdaterad 5 Feb 2014

Plötsligt hade en man flyttat in hos Elisabet. Utan att hon själv visste om det. En okänd man hade folkbokfört sig hos henne och hennes man.

klar

Artikellänk är kopierad

Radhuslängan på bilden är inte den som nämns i artikeln.
Radhuslängan på bilden är inte den som nämns i artikeln.Foto: TT/Montage

Häromdagen knackade brevbäraren på hos Elisabet och hennes man.

– Han frågare om någon hade flyttat in hos mig. Jag blev helt ställd men svarade ’självklart inte’, säger Elisabet, som egentligen heter något annat, till Göteborgsposten.

Det visade sig att en 38-årig man hade folkbokfört sig i hennes radhus i en förort till Göteborg. En man som Elisabet aldrig hade hört talas om och som visade sig har blivit dömd till fängelse för bland annat falsk tillvitelse och försök till utpressning.

– Jag har polisanmält killen för bedrägeri och Skatteverket för att de inte har kontroll på sina system. Skatteverket måste väl fråga mig om någon har rätt att folkbokföra sig på min adress, säger Elisabet, som känner sig skräckslagen och har haft svårt att sova sedan det hela uppdagades.

Kommissarie Magnus Lindegren som är chef för bedrägerienheten hos Polisen i Storgöteborg känner till tidigare fall av falska folkbokföringar. Han säger till Göteborgsposten att den här typen av bedrägerier kan få konsekvenser för den drabbade, till exempelvis kan man få sitt bostadsbidrag indraget.

Elisabet är orolig för att mannen kan ta sig in i hennes hus och Lindegren medger att det är en potentiell risk, men att det skulle vara ett dumt brott eftersom det skulle klassas som inbrott i bostad eller grov stöld.

På Skatteverket görs varje månad 100 000 flyttningsanmälningar. Det görs en rimlighetskontroll av uppgifterna som fylls i av anmälaren av flytt.

– Jag har förståelse för Elisabets önskan om att vi skulle ha frågat henne innan vi folkbokförde den här mannen. Men vi gör ingen sådan kontroll av varje flyttning, säger Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket och expert på folkbokföringsfrågor, till Göteborgsposten.

Under onsdagen var den 38-årige mannen inte längre folkbokförd på Elisabets adress, efter några dagars intentsivt arbete från Elisabets sida.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Winter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro