ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ökat byggande i Stockholm – men alldeles för långsamt

Anders Göransson · 24 Jun 2013
Uppdaterad 25 Jun 2013

Trots galopperande bostadsbrist minskade bostadsbyggandet i Stockholms län i fjol. I år har byggandet kommit igång, men på nivåer långt under vad som behövs, visar en ny rapport från Länsstyrelsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Byggkranar på ett bostadsbygge på Kungsholmen.
Byggkranar på ett bostadsbygge på Kungsholmen.Foto: Anders Wiklund

I fjol påbörjades 6 600 nya bostäder i länet – en minskning med 1 500 jämfört med i  fjol och 2 000 färre i än 2010. Det är bedrövliga siffror för ett län vars befolkning väntas öka med 35 000 människor om året.

I år väntas en mindre ökning till 7 500 påbörjade nya lägenheter. Till det kommer ytterligare närmare 2 000 lägenheter som kommer till genom ombyggnadsprojekt. Men det räcker inte på långt när för att klara behovet.

– Det behövs minst 16 000 nya bostäder varje år och vi är långt ifrån den siffran, konstaterar landshövdingen Chris Heister.

Någon större ljusning är svårt att se. Inräknat det redan existerande underskottet skulle det behövas ytterligare 400 000 bostäder fram till 2030. 

Men när Handelskammartidningen Sthlm nyligen genomförde en enkät till kommunerna visade det sig att bara drygt 269 000 nya bostäder planeras. Bara 5 av 26 planerar att bygga bostäder i en takt som motsvarar respektive kommuns andel av behovet. 

Danderyd, till exempel, planerar bara knappt en tredjedel av de bostäder som skulle behövas för att klara av sin andel av behovet i förhållande till kommunens andel av länets befolkning.

Andra kommuner som ligger långt efter i planerat byggande är Ekerö, Södertälje, Tyresö, Haninge, Sollentuna och Stockholm.

Bäst i klassen är Sundbyberg, som planerar 10 900 nya bostäder, vilket är mer än tre gånger fler än kommunens andel av behovet.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro