ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ökat hat och uråldriga lagar – så vill HBTQ-rörelsen förbättra dagens Sverige

Anton Gustafsson · 31 Jul 2019
Uppdaterad 31 Jul 2019

RFSL kämpar nu för att få till en ny könstillhörighetslag. Foto: TT


På ytan kan det se ut som att HBTQ-personer har en fantastisk tillvaro i Sverige. Och det stämmer till viss del, men enligt Sandra Ehne på RFSL finns det väldigt mycket kvar som måste göras. ”Det kommer alltid finnas hat och fördomar mot oss”, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Prideveckan.

Var: Stockholm.

Hur: Föreläsningar, seminarier och aktiviteter pågår hela veckan, och det hela avslutas med den traditionella Prideparaden på söndagen.

När: Måndag-söndag.

Varför: ”Stockholm Prides blandning av fest, politik och kultur är en viktig utgångspunkt i all verksamhet som står för glädje, allvar och häftiga upplevelser som inspirerar och sprider kunskap”, skriver man på sin hemsida.

LÄS MER
Prideveckan är här – fyra historiska händelser för HBTQ-rörelsen

På många sätt är Sverige en förebild i världen när det gäller jämställdhet och rättigheter för HBTQ-personer. Men om man är homosexuell, bi, trans eller queer så kan man uppleva det annorlunda.

– Vi har många rättigheter säkerställda, men det betyder inte att alla har tillgång till dessa rättigheter. Beroende på vem du är, var du bor, hur gammal du är och om du har ett medborgarskap eller inte så ser det helt olika ut, säger Sandra Ehne, förbundsordförande på RFSL.

”Vi måste ha en ny könstillhörighetslag”, säger Sandra Ehne, förbundsordförande på RFSL. Foto: Stina Stjernkvist/TT

För tillfället är det en specifik fråga som RFSL och andra HBTQ-grupper i Sverige kämpar för, lagen om könstillhörighet. Lagen reglerar under vilka omständigheter transsexuella och intersexuella personer får byta juridisk könstillhörighet. Lagen reglerar också tillståndsgivning för ingrepp i könsorgan och borttagande av könskörtlar, eftersom det rör sig om medicinska ingrepp som annars är förbjudna.

LÄS MER
Experten om Polens HBTQ-ilska: ”Ikea kommer bli åtalade”

När lagen kom till år 1972 var det den första i världen av sitt slag. Men nu, nästan 50 år senare, anser RFSL att den är hopplöst utdaterad och att rör sig om en lag som endast är applicerbar på ett samhälle som inte längre existerar.

– Det finns två helt nya och färdiga lagförslag på bordet, men regeringen gör ingenting åt det, och det är vi väldigt besvikna över.

”Livet sätts på paus”

RFSL kräver att den nuvarande lagen delas upp i två separata lagar, en om det juridiska bytet av kön och en om det medicinska och kirurgiska ingreppet som ett könsbyte innebär. I dagsläget omfattas nämligen de här två punkterna av samma lag.

– Nu måste människor träffa en läkare, stå i kö, bli diagnostiserade och till sist få vård för att sedan kunna ansöka om nytt juridiskt kön. Det leder till att man får fel uppgifter i passet, vilket kan göra det svårt att få ut skolbetyg, flytta till en ny bostad, resa utomlands och söka jobb. Livet för dessa människor sätts på paus under en lång tid på grund av att vår lagstiftning är uråldrig.

Förutom de lagändringar som RFSL anser måste göras för att förbättra livet för HBTQ-personer finns det andra problem som hopar sig, men som är svårare att lagstifta mot.

– Det går framåt, som det gör i hela världen. Men det har blivit ett bakslag och ett motstånd som vi känner av varje dag. Det motståndet hårdnar och det är något vi måste prata om och möta hela tiden.

Vilken typ av motstånd är det du menar?

– Eftersom vi är normbrytare betyder det att det alltid kommer finnas hat och fördomar. Men den senaste tiden har de högerextrema krafterna växt sig starkare, och hotet och hatet växer i takt med dessa krafter.

LÄS MER
Experten om Polens HBTQ-ilska: ”Ikea kommer bli åtalade”
pil
Det här är RFSL.

Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, är en ideell organisation som grundades 1950. RFSL:s målsättning är att samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter ska gälla för hbtq-personer som för alla andra i samhället.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro