ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ökat tryck på kvinnojourer

Madeleine Korneliusson · 4 Jan 2013
Uppdaterad 3 Jan 2013

Foto: Scanpix


Antalet anmäl-ningar om grov kvinno-fridskränkning har ökat de senaste åren i Göteborg. Även på kvinnojourerna säger man sig märka av det ökade våldet mot kvinnor.

klar

Artikellänk är kopierad

Under 2012 fick polisen i Göteborg in 115 stycken anmälningar om grov kvinnofridskränkning. Det är en ökning sedan året innan, då 98 stycken anmälningar gjordes under samma period. Under 2010 skrevs i sin tur 90 stycken anmälningar.

Men det ökande våldet mot kvinnor i nära relationer syns inte endast i statistiken. 

Även på Göteborgs kvinnojourer säger man sig ha uppmärksammat den ökande brottstrenden.

– Vi tycker att vi har märkt av en ökad tendens till våld mot kvinnor. Det är fler och fler som söker sig till kvinnojourerna. Sedan vad det beror på är ofta svårt att säga, säger Paula Atterfelt Huldén, ordförande för paraplyorganisationen Kvinnojourer i Väst.

Att det finns en ökad vetskap om kvinnojourerna och polisens engagemang tror Paula Atterfelt Huldén också kan vara en utav anledningarna till att fler och fler utsatta kvinnor vågar ta sig ur en våldsrelation. Men ännu är mörkertalet stort.

– Många av de kvinnor som kommer till oss vill inte anmäla, och de brotten kommer aldrig till polisens kännedom. Oftast beror det på att de vill försvinna i tysthet från mannen eller planerar att återvända då de inte ser någon möjlighet att klara sig på egen hand. Anmäler de så har de bränt sina broar.

Enligt Paula Atterfelt Huldén har kvinnojourerna även upplevt en viss ökning av kvinnor med invandrarbakgrund.

– Vi ser fler kvinnor som har hämtats hit av svenska män från Thailand och andra länder. De lovas giftermål och fantastiska förhållanden men möter i stället våld.

klar

Artikellänk är kopierad

Madeleine Korneliusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro