ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Okej att dricka 4 dagar i veckan

Victoria Gillberg · 25 Okt 2011
Uppdaterad 25 Okt 2011
Nu får vi dricka alkohol fyra dagar i veckan.

Nu får vi dricka alkohol fyra dagar i veckan. Foto: Karin Grip /Svd /Scanpix


Tidigare har experter sagt att det varit okej att dricka varje dag – men måttligt. Nu visar forskning att dagligt drickande kan vara skadligt. Tre alkoholfria dagar i veckan – ny rekommendation.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det är inte antingen eller. Inom en ram per vecka bör man hålla sig till rekommenderade nivåer och därutöver ska man undvika att dricka varje dag, säger Sven Andréasson, professor och alkoholläkare.

På Livsmedelverkets hemsida rekommenderar man ett alkoholintag för män på 20 gram per dygn och för kvinnor 10 gram (Ett glas vin innehåller cirka 15 gram). Men nu visar ny forskning från Royal College of Physicians (RCP) att rekommendationerna är missvisande.

– Det kan vara skadligt att dricka varje dag även om man håller sig till rekommenderade nivåer, säger Sven Andréasson.

RCP uppmanar nu människor att ha 2-3 alkoholfria dagar varje vecka för att minska långsiktiga skador. Experterna säger att daglig konsumtion är en hälsorisk och ökar riskerna för leversjukdomar. Kroppen behöver ett par dygn för att återhämta sig från alkoholens effekter. Andréasson tycker att Livsmedelsverket bör se över sina riktlinjer och titta på den aktuella forskningen. Samtidigt som han ser ett visst problem med rekommendationer. – De är generella och man måste ta hänsyn till den enskilda personen.

klar

Artikellänk är kopierad

Victoria Gillberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro