ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Oklart hur många tsunamiband det fanns

Stockholm TT · 18 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Därmed är det inte heller klart om några av dem är på villovägar eller om Katastrofkommissionens ordförande Johan Hirschfeldt har fått allt material han ska ha när han nu granskar 119 databand. På dem kan finnas information om hur den förra regeringen hanterade tsunamikatastrofen.

Banden hittades den 12 oktober hos regeringskansliets förvaltningsavdelning. Dagen därpå kallade statsminister Fredrik Reinfeldt till presskonferens och berättade att omkring hundra märkta band upptäckts. I kassaskåp Svenska Dagbladet skriver på onsdagen att Reinfeldt då fick uppgifter om att det fanns cirka 150 band. Skulle det stämma har alltså cirka 30 band försvunnit mellan den 12 oktober när de upptäcktes och den 16 oktober när Johan Hirschfeldt fick 119 band.

SvD uppger att källor som tidningen talade med efter fyndet också sagt att antalet skulle vara kring 150. Johan Hirschfeldt bekräftar att han fått 119 band. Han hämtade dem själv i ett kassaskåp i ett låst, larmat rum i regeringskansliets källare.

Förvaltningschefen Jan Landahl som hittade banden säger till tidningen att han inte vet hur många de var. -Jag har bara hört att det var fler än hundra band, säger han. Ingen förklaring Statsminister Fredrik Reinfeldt kan inte förklara uppgiften om att det är färre band än väntat som har överlämnats till Katastrofkommissionen. -För mig presenterades av förvaltningschefen i statsrådsberedningen att man hade funnit ett 150-tal band. Varför den siffran nu skiljer sig från det antal som Johan Hirschfeldt har fått sig tillhanda, det har jag ingen bra förklaring till, sade han till TT på onsdagen. -Om jag säger så här, det var inte jag som hittade banden, det är inte jag som har räknat dem, och jag har ingen bra förklaring till att antalen skiljer sig åt, säger Reinfeldt. Statsministern säger att han inte har vidtagit några särskilda åtgärder på onsdagsmorgonen med anledning av de förmodat saknade banden, men han medger att mystiken tätnar. -Ja det är klart att det är många som undrar hur det som först beskrivs som 150 helt plötsligt blir 119 och det finns säkert de som behöver svara för hur det kan vara så.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro