ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Olagligt att lämna katten hemma

Lars Pedersen/TT · 12 Feb 2014
Uppdaterad 13 Feb 2014
Olagligt att lämna katten hemma

Olagligt att lämna katten hemma Foto: TT


Du ska vara borta ett dygn och tänker ställa fram extra mat och vatten till katten. Därmed planerar du att begå en kriminell handling.

klar

Artikellänk är kopierad

Katten behöver sällksap. Så säger lagen.
Katten behöver sällksap. Så säger lagen.Foto: TT
Foto: TT
Olagligt att lämna katten hemma
Olagligt att lämna katten hemma

Sverige tros hysa runt 1,3 miljoner katter. Frågan är hur många av deras ägare som är bekanta med den föreskrift som slår fast att en katt ska ha tillsyn minst två gånger varje dag.

– Det här är inte en känd regel. Många tänker att katter klarar sig, så man kan lämna dem ensamma ganska länge. Men regeln finns och ska följas, säger Lisa Svensson, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Stockholm.

LÄS ÄVEN: Möt varulvskatten som tar världen med storm

Att bryta mot föreskriften är straffbart enligt djurskyddslagen, betonar även informationschef Johan Beck-Friis på Sveriges veterinärförbund:

– Tillsyn betyder att man ska se till att djuret inte är skadat, inte visar sjukdomstecken och att det finns mat och vatten.

Skyldigheten gäller såväl ute- som innekatter. En utekatt måste ägaren eller kattvakten försöka locka till sig två gånger per dygn — oavsett om katten behagar dyka upp eller inte.

LÄS ÄVEN: Här är fler djurlagar du inte visste fanns

Denna tillsynsplikt gäller sedan 2008. Veterligen har ingen ännu lagförts för att ha lämnat sin katt ensam en eller ett par dagar, men att kattägare trotsar lagen betvivlar inte Linda Andersson på Jordbruksverkets sällskapsdjursenhet:

– Vi får frågan med jämna mellanrum.

Även hundar ska ha tillsyn minst två gånger om dagen. För sällskapsdjur som hamstrar räcker det med en gång.LÄS MER: Busschaufför anmäls: Körde från ensam katt

Karl Lagerfeld vill gifta sig – med sin katt

En kaffe, och lite kelande med en katt, tack

Här är katterna som tar selfies

klar

Artikellänk är kopierad

Lars Pedersen/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro