ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Öland är ingen ö, lakritspipor ska förbjudas – och andra tokiga EU-myter som inte är sanna

Linnea Carlén · 12 Mar 2015
Uppdaterad 14 Mar 2015

Foto: Faksimil TT och Lillmartin


Öland är ingen ö och EU förbjuder både lakritspipor, jordgubbar, böjda gurkor, surströmming och svenskarnas älskade julmust. Det är några av de många falska rykten som sprids om EU:s lagar och regler.

klar

Artikellänk är kopierad

Flera tidningar rapporterade på tisdagen om att Öland inte länge är en ö – åtminstone inte i EU-kommissionens ögon. Det hela skulle bero på att den inte uppfyller EU:s kriterier för vad som är en ö. Öland rapporterades riskera sitt ekonomiskt stöd, något som inte kommer att hända – eftersom nyheten inte är sann.

– Det är en EU-myt, sade Adrian Solitander på EU-kommissionen i Sverige, till DN, efter att snabbt ha ryckt ut för att dementera uppgifterna. Hur myten uppstod har EU-kommissionen och Adrian Solitander svårt att svara på. Enligt honom kan den ha sitt ursprung i brittisk press, när de skrev om en utredning från i början av 2000-talet.

Enligt Johan Wullt, chef för kommunikation och media för EU-kommissionen i Sverige, är det en hel del myter som cirkulerar. Det är rent av så många att kommissionen samlat dem i en lista på deras sajt, i försök att slå hål på dem.

– Det dyker väl upp ett par nya varje år. Många gånger får de ganska stor spridning. En som har levt länge och dykt upp många gånger är laktritspipan, som fick väldigt stor spridningen för runt ett år sedan, säger han till Metro.

Många gånger handlar det om väldigt konkreta saker, och väldigt ofta om mat, särskilt mat och dryck som är typiska för Sverige, som julmust, ostkakan, surströmming och jordgubbar.

– Det är ganska naturligt att det uppstår myter och jag har full försråelse för det men det är klart att det är beklagligt ibalnd eftersom det flyttar fokus från något som är relevant till något som inte är lika relevant. Man kan också få en känsla av att vi fokuserar på små obetydliga detaljer, säger Johan Wullt och tillägger:

– Ser man på det med lite distans så finns det en humoristisk aspekt av det naturligtvis.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro