ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Öland lossnar och andra aprilskämt vi minns

Sophie Tanha · 1 Apr 2019
Uppdaterad 1 Apr 2019
Ett klassiskt skämt från 1962 som fick många att gräva i strumplådorna...

Ett klassiskt skämt från 1962 som fick många att gräva i strumplådorna... Foto: SVT Öppet arkiv


För snart 70 år sedan kunde lättlurade vakna till nyheten om att Öland lossnat från havsbotten och börjat flyta mot inlandet. Fler aprilskämt vi minns finns listade här.

klar

Artikellänk är kopierad

Om det brukar vara svårt att hålla koll på vad som är sant eller falskt är riskerna att luras betydligt högre idag. Långt innan begreppet ”fake news” började användas i politiska sammanhang har det funnits en dag på året när många nyhetsmedier faktiskt kommer med falska nyheter. Några aprilskämt har fastnat och blivit klassiker, medan andra gått oss obemärkt förbi.

Ronaldo flyttar till Solna

Den första april 1997 basunerade SVT:s text-tv ut att fotbollsstjärnan Ronaldo Luís Nazário de Lima, mer känd som bara Ronaldo, skulle börja spela för AIK. Nu när Allsvenskan drar igång 22 år senare finns det fortfarande inga planer på att rekrytera den brasilianska anfallaren  och göra verklighet av aprilskämtet.

Nylonstrumpan ger dig färg-tv

När SVT bara fanns i svartvitt var det många svenskar som gick på bluffen att en nylonstrumpa var allt som behövdes för att få färg på sin TV.

– Man har det i Amerika och i Sovjet och i Japan, sa SVT:s ”tekniske sakkunnige” Kjell Stensson, som egentligen jobbade på radion, om färg-TV.

Nu skulle även svenskarna få tillgång till färgbild efter ett snabbt besök i strumplådan.

Öland lossnar

Hela Öland ska våren 1950 ha lossnat från havsbotten och flutit in mot svenska inlandskusten – i alla fall enligt Göteborgs-Postens aprilskämt.

Miljöaktivister stänger ner Södermalm

En hel del människor skulle säkert gå på Rapports aprilskämt i slutet av 70-talet. I nyhetssändningen berättade de att miljöaktivister byggt murar runt Södermalms alla infarter i Stockholm för att få stopp på biltrafiken.

– Utanför barrikaderna blev det i eftermiddags fullt kaos och lynchstämning bland bilisterna, säger reporter Yngve Bertilsson i inslaget.

Aprilskämtet kan föra tankarna till det uppmärksammade beslutet att införa miljözoner på vissa gator på Södermalm i Stockholm, där dieselbilar skulle förbjudas.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro