ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ölen var 0,1 procent för stark – nu vill Skatteverket ha 1,3 miljoner

Aron Andersson · 11 Mar 2015
Uppdaterad 11 Mar 2015

Foto: TT


Enligt importören var alkholhalten på ölen 2,8 procent. Men enligt Skatteverkets mätningar är den faktiska halten 2,9 procent. Nu krävs det svenska företaget på 1,3 miljoner i alkoholskatt.

klar

Artikellänk är kopierad

Det svenska företaget CSM Spedition har importerat belgisk folköl via ett lager i Arlöv åt en kund, skriver Sydsvenskan. Men enligt en mätning som Skatteverket genomförde i juli 2013 är ölen för stark. 

Totalt fyra burkar analyserades, och den genomsnittliga halten landade då på 2,9 procent. Det är 0,1 procent högre än vad som står på burkarna.

– Detta är en så bisarr historia, säger Marcus Ladelfa, en av ägarna, till Sydsvenskan.

– Det är helt befängt. Det står 2,8 på burkarna och på alla våra papper. Jag har ingen skyldighet att ta prover på allt. Vi har all världens gods i lagret, jag kan inte rota i andras grejer. Vad mer ska jag göra? Jag måste lita på vad det står i papperna, säger han.

En senare mätning ska ha visat på en halt på 2,7 procent, något som Skatteverket däremot inte tagit hänsyn till i sin bedömning. CSM Spedition har överklagat beslutet till kammarrätten och menar att de inte har något att tjäna på att ölen skulle vara starkare än 2,8 procent, eftersom de bara transporterar den åt en kund.

Skatteverket menar att de fyra prover som tagits är tillräckligt, eftersom de testade partierna tillverkats vid olika tillfällen.

– Fyra partier innebär ganska mycket olika öl. I och med att analysen visade ett för högt värde utgår man från att hela leveransen hade den volymprocenten, säger Fredrik Jonsson, processförare på Skatteverket, till Sydsvenskan.

– Man är skyldig att betala alkoholskatt på öl om den överstiger 2,8 procent. Det har den bevisligen varit. Vi kan bara titta på fakta.

​ Vid 2,8 procent går gränsen för alkoholskatt, som alltså är noll kronor för lägre halter. Men allt över 2,8 procent beskattas med 1,94 kronor per liter och volymprocent.

UPPDATERING: Skatteverket hör av sig till Metro och skriver i ett mejl att burkarna inte alls var märkta med 2,8 procent – utan 3,5 procent. Eftersom gränsen för alkoholskatt går vid 2,8 procent var det därför mätningen genomfördes.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro