ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Olivia, 22, har mobbats sedan hon var 4: "Vet inte om det kommer att ta slut"

Linnea Carlén · 17 Jun 2015
Uppdaterad 17 Jun 2015

Olivia Simon, 22, från Göteborg har mobbats sedan grundskolan och genom hela högstadiet. Via en dold Facebook-grupp trakasseras och utsätts hon nu för ett organiserat hatdrev. Och mobbningen som hon trodde upphört har antagit ny form.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan december förra året har Olivia Simon fått motta kränkande, hatiska kommentarer och trakasserats av okända personer på Facebook.
Sedan december förra året har Olivia Simon fått motta kränkande, hatiska kommentarer och trakasserats av okända personer på Facebook.Foto: Montage / Privat

Hånen och trakasserierna har under åren kommit och gått, likaså oron och ångesten.

– Egentligen har jag varit kränkt på nätet sen jag var runt 14 år, men sen det slutade och då blev jag mobbad i skolan i stället. Folk kastade sten och spottade på mig. Men den här grova mobbningen på nätet har jag aldrig varit med om innan, säger hon till Metro.

Det var i december i fjol som hon började näthatas via Facebook. Enligt henne själv började det när hon lade upp videos och skämtsketcher där hon pratade om saker som mobbning, samhällsfrågor, hur killar och tjejer är och gav relationstips.

Hon säger att hon är trött på mobbningen, att den aldrig tar slut och att det finns ungar därute som dör som följd. Men själv vägrar hon vika sig. I stället har hon fortsatt lägga ut sina videos. 

Det har dock gett näthatarna vatten på sin kvarn och såväl privatpersoner som rena trollkonton har fortsatt skickat hatiska mejl till henne. 

LÄS MER
Berättar om mobbningen – sedan tog hon sitt liv

Många av dessa är medlemmar i en dold Facebookgrupp med lite över 600 medlemmar. I den har man publicerat kränkande bilder och inlägg om henne, organiserat hat- och hotdrev med syfte att trakassera henne. En av personerna har delat en bild på henne med kommentaren ”jävla hora hoppas hon dör”. En annan har skickat ett direktmeddelande till henne om att hon ger honom "cancerliknande symptomer".

– Jag vet inte varför de håller på så här. De bara gör så för att de inte tycker att jag ser bra ut i deras ögon. De klagar på mitt överbett och på mina läppar för att jag pumpar dem större.

Medlemmar i gruppen har även gått ihop och gjort ”massanmälningar” av hennes foto till Facebook i syfte att få hennes konto nedstängt, något de lyckats med två gånger.

Senast för några veckor sedan återaktiverades Olivias konto. Kort därefter fick hon ett nytt meddelande: 

”Anmälde ditt konto på FB och fick det sänkt. Nu är det dags för ditt ask konto (ett socialt nätverk där användarna kan skapa egna konton och ställa frågor till varandra, reds amn) också. Have fun, det är borta inom 48 timmar. Perfekt till helgen så kan di skaffa dig ett liv. Rasblandare…”

Hon berättar att näthatet påverkat henne mycket, men att hon samtidigt får mycket stöd från vänner, okända personer på sociala medier och från sin mamma.

LÄS MER
Ny studie: mobbning är värre än hemska föräldrar

– Humöret är egentligen upp och ner. Ibland mår jag jättebra, ibland har jag självmordstankar. Senaste tiden har jag haft väldigt mycket självmordstankar. Jag har försökt ta livet av mig tre gånger det här året, men samtidigt har jag inte gjort det fast jag har sagt att jag ska göra det.

– Jag vet inte om det kommer att ta slut. Det har pågått sedan jag var 4 år. Vissa gånger har jag bara skämtat av mig det. Har det varit för mycket skit har jag börjat skrika, gråta, anmält, hängt ut dem. Andra gånger sluter jag mig bara.

Hennes mamma Timea Livia Merenyi är både rädd, ledsen och arg över vad dottern utsätts för. Hon frågar sig varför så lite görs i en tid när mobbning och kränkningar via nätet "har blivit vardagsmat".

– När en kille skriver till min dotter "hoppas IS tar dig och våldtar dig" då är det inget ungdomsproblem och då tycker jag borde man ska agera.

LÄS MER
Kent blev mobbad i skolan – 36 år senare hämnades han rejält

I december när det hela drog igång gjorde de en polisanmälan om ofredande och dataintrång. I början av juni fick de besked om att förundersökning inte inleds, med motivering att det är uppenbart att brottet inte går att utreda.

– Jag är jävligt besviken på dem, säger Olivia, som just nu mår ganska bra.

– Det är ett slag i ansiktet att säga att de inte inleder någon förundersökning. Det går visst att utreda. Det är viljan det handlar om, säger hennes mamma.

I framtiden vill Olivia föreläsa om mobbning på nätet och hjälpa andra i samma situation.

Metro har utan framgång försökt nå några av de personer som skrivit till och om Olivia Simon.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro