ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Olja och gas utanför Grönland till salu

Stockholm TT · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Grönländska myndigheter har inlett en länge emotsedd försäljning av koncessioner för olje- och gasfyndigheter i det delvis istäckta landskapet. Bedömare räknar med rekordbud.

Myndigheterna hoppas att de nya fyndigheterna ska lägga grunden till en blomstrande oljeindustri i området, en industri som vågar satsa på projekt med högre risker i kölvattnet på de allt högre världsmarknadspriserna på fossila bränslen.

Det område som omfattas av de koncessioner som är aktuella i veckans auktion uppgår till 92 000 kvadratkilometer. Området är uppdelat i åtta block på upp till 14 000 kvadratkilometer styck.

"Det finns många oberoende studier som tyder på att det finns ett aktivt oljesystem i detta stora havsområde", sade Jörgen Wäver Johansen, Grönlands olje- och infrastrukturminister i en skriftlig kommentar. -Vår dröm om att bli en tungviktare bland energiproducenter kan bli verklighet en dag, sade Jörn Skov Nielsen, chef för Grönlands olje- och mineralmyndighet. Budtiden löper till den 15 december och vinnaren eller vinnarna kommer att presenteras i mars 2007.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro