ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Oljan som hotar klimatet finns i tre av fyra pepparkakor

Ida Gustafsson · 3 Dec 2015
Uppdaterad 14 Feb 2017
Merparten av de mest kända pepparkakstillverkarna använder palmolja när de bakar, visar Metros undersökning.

Merparten av de mest kända pepparkakstillverkarna använder palmolja när de bakar, visar Metros undersökning. Foto: TT/Metro


Palmolja är omdiskuterat eftersom det bidrar till regnskogsavverkning. I en undersökning som Metro gjorde använder tre av fyra storbagerier palmolja i sina pepparkakor. Men bara ett berättar att det är certifierat.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan ett år tillbaka måste palmolja deklareras i innehållsförteckningar på livsmedelsförpackningar. Ämnet är omdebatterat eftersom det är starkt kopplat till avverkningen av världens regnskogar. Men att odla palmolja är inte förbjudet utan det är snarare så att det efterfrågas.

► LÄS MER: Vet du vad ditt godis innehåller? 

Oljan som utvinns från fruktköttet från oljepalmer är en vanlig vegetabilisk och smaklös olja som används i flertalet livsmedelsprodukter. Bland annat pepparkakor.

Enligt Metros undersökning använder tre av fyra välkända tillverkare palmolja i sitt pepparkaksbak.

Pepparkakorna från Göteborgs kex, pepparkaksfigurer på burk och Kung Oscars välkryddade pepparkakor, innehåller ingen palmolja. Utan de är bakade med en sammansättning av solros-, shea- och kokosolja.

Pepparkakor från Gille, Annas och Nyåkers innehåller oljeblandningar där palmolja är en av ingredienserna.Annas pepparkakor innehåller certifierad palmolja, som därmed ska ha odlats under kontrollerade former med tanke på miljön, sociala och ekonomiska aspekter. Metro har sökt Annas för en kommentar, men har inte fått svar.

► LÄS MER: Kolla, en god nyhet om regnskogen

Gillepepparkakorna innehåller palmolja, palmkärnsolja, rapsfröolja, shea- och kokosolja. I Gilles pepparkakssortiment finns det däremot andra pepparkakor, bland annat ”Stora hjärtan” som bakas på rapsolja.

”Att vi i våra andra sorter inte har bytt bort palmoljan är att vi vill tillse att våra trogna konsumenter inte blir missnöjda då man ändrar ett välkänt och inarbetat recept”, skriver Gilles marknadschef Camilla Tuvesson i ett mejl till Metro.

På Gilles pepparkakor står det heller ingenting om var palmoljan kommer ifrån. Men företaget skriver i till Metro att den kommer från certifierade plantager, men att det inte har skrivits på förpackningarna. ”Nu ser vi alltmer ett värde att kommunicera vilken palmolja som vi bakar med eftersom allt fler konsumenter hör av sig till oss med denna fråga”.Från och med årsskiftet kommer Gille att införa certifieringsmärkningen på förpackningarna.

Nyåkers pepparkakor innehåller palmolja. Enligt vd:n Christoffer Öberg köper Nyåkers in palmolja som är producerad på ett schysst sätt och att de har höga krav på sina leverantörer. Men för konsumenterna framkommer inte detta på förpackningarna.

► LÄS MER: Hundratals orangutanger brända till döds 

Men Nyåkers förpackningar saknar information om att palmoljan kommer från certifierade odlingar.

– Det vore värt att kunderna få att veta det. Vi gör det bästa av saken, vi har krav på våra leverantörer. Vi ska ha den bästa och finaste råvarorna.– Sen vet jag helt ärligt inte var det ska få plats på förpackningarna, jag tycker inte att det blir så bra, rent typografiskt, säger Christoffer Öberg.

När norrmännen bestämde sig för att skippa palmolja i olika produkter skapade Nyåkers en kaka som är palmfri som är anpassad för den norska marknaden. Om samma sak ska genomföras på den svenska marknaden måste svenska konsumenter vara beredda att öppna plånboken, menar Christoffer Öberg.

– Att ersätta palmolja i vårt samhälle är svårt eftersom folk är vana vid låga priser. Det är inte lätt att som arbetsgivare försöka tänka på bolagets framtid och samtidigt världens framtid. I så fall måste konsumenterna också tänka på världens framtid, säger Christoffer Öberg.

Christoffer Öberg, vd Nyåkers.
Christoffer Öberg, vd Nyåkers.Foto: Nyåkers

Naturskyddsföreningen: ”Certifieringen är inte helt säker”

Palmoljeplantager leder till avskogning av tropisk regnskog. Men den palmolja som är certifierad är inte helt problemfri. ”Det finns problem i implementeringen, den tillåter avskogning och urdikning”, säger Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen.

I dag är det frivilligt för exempelvis livsmedelsproducenter att skriva ut om palmoljan de använder är certifierad eller inte. Men den sammanslutning av producenter och leverantörer inom RSPO-certifieringen är inte helt problemfri, enligt Naturskyddsföreningen.

– Det är bra att det finns en certifiering men det är ingen garanti för att man får en problemfri palmolja i sina kakor. I certifieringen tillåter man fortsatt avskogning och att dika ut våttorvmarker. För att certifieringen ska få schvung krävs det ett krafttag. Dessutom är det allvarliga problem med implementeringen. Men det är bra att man måste skriva palmolja i innehållsförteckningen för då har man som konsument i alla fall en chans att välja bort det, säger Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen har ett arbete där de stöder mindre palmoljeodlare i Indonesien. en del av problematiken kring palmodling är att många stora företag har tagit över markområden som brukats av inhemska befolkningsgrupper i århundraden. Via samarbetet med palmodlarna får Naturskyddsföreningen informaton om hur det kan gå till på odlingarna:

– Det generella problem man ser är att det är mycket avskogning av tropiska skogar  som är kopplat till palmoljeodling. Och det finns även mycket rapporter om att det förekommer slaveri och barnarbete. Men också brister på fackliga rättigheter, det handlar ofta om migrantarbetare som är mer eller mindre rättslösa.

Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen.
Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen.Foto: Naturskyddsföreningen
klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro