ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Olycksplanet stoppas – kan ge höjda biljettpriser

Anton Gustafsson · 14 Mar 2019
Uppdaterad 14 Mar 2019
Flygplansmodellen 737 Max stoppas av tillverkaren Boeing.

Flygplansmodellen 737 Max stoppas av tillverkaren Boeing. Foto: TT


Flygplanstillverkaren Boeing vill att deras modell 737 Max ska stoppas tillfälligt. Det efter att den modellen har varit inblandad i två uppmärksammade olyckor. Stoppet kan innebära höjda priser på flygbiljetter, enligt en flygsäkerhetsexpert.

klar

Artikellänk är kopierad

I onsdags gick Boeing tillsammans med amerikanska myndigheter ut med en global rekommendation om att stoppa flygplansmodellen 737 Max. USA har stoppat all flygning av modellen i amerikanskt luftrum. Anledningen är att det är samma modell som kraschade i Etiopien där 157 människor dog.

Det handlar om ungefär 400 plan som stoppas från att flyga. Flygsäkerhetsexperten Hans Kjell tror att stoppet kan kännas i resenärers plånböcker.

– Att man håller kvar så många plan på marken blir en väldigt stark ekonomisk fråga. Det innebär att transportkapaciteten globalt kommer att minska, säger han i en intervju till Sveriges Radio.

”Kommer bli inställda flygningar”

Hans Kjell är tydlig med att det i nuläget är omöjligt att säga exakt hur det här stoppet kommer att påverka privatpersoner. Men om det vill sig illa kan det orsaka stora problem.

– Det kommer att bli inställda flygningar, det kommer att bli ombokningar, det kommer kanske bli dyrare biljettpriser, säger han till Sveriges Radio.

Det har precis startat en haveriutredningen av olyckan i Etiopien. Det är troligt att stoppet kommer fortsätta tills den utredningen är klar.

– Jag kan tänka mig att problemen består ganska lång tid framöver, det beror på hur lång tid utredningen tar. Man har börjat jobba med att söka felfunktioner i programvaran till det nya systemet, eller trimmsystem som Boeing har utvecklat till den nya typen, säger Hans Kjell till Sveriges Radio.

Vrakdel från en 737 Max efter olyckan i Etiopien. Bild: TT.
Vrakdel från en 737 Max efter olyckan i Etiopien. Bild: TT.
klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro