ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Om 1 750 miljoner år ger jorden upp

Gustaf Eriksson · 20 Sep 2013
Uppdaterad 21 Sep 2013
Om 1 750 miljoner år ger jorden upp

Om 1 750 miljoner år ger jorden upp


Slutet närmar sig. Men än så länge är det ett bra tag kvar till den yttersta dagen. Enligt en ny forskarrapport lämnar jorden in om 1 750 miljoner år.

klar

Artikellänk är kopierad

Solen har växt sig så stor att temperaturen blivit olidligt hög och alla hav har förångats. Alla förutsättningar för mänskligt liv är utplånade.

Så kommer förhållandena se ut på jorden om 1 750 miljoner år. Det hävdar brittiska forskare i en stor rapport, som presenteras i tidskriften Astrobiology och som bland andra The Independent rapporterar om. 

Forskarna har studerat jorden, och sex andra planeter, för att ta reda på hur möjligheten att hysa liv förändras över tid. För att en planet ska räknas som bebolig krävs att den har ett tillräckligt avstånd till en stjärna för att ha flytande vatten och en temperatur under 50 grader. 

Det som kommer hända är att vår åldrande sol blir allt varmare. Det gör att temperaturen efter hand blir så hög att liv blir omöjligt. Om 1 750 miljoner är är det alltså stopp.

Tycker du att det låter läskigt? I så fall kan det nog vara ännu mer skrämmande att det brittiska forskarteamet tror att klimatförändringarna gör att människoarten är utplånad långt tidigare. 

– För människor och andra komplexa livsformer kommer förhållandena att bli omöjliga mycket tidigare. Utsläpp som människan orsakar snabbar på processen, säger forskningsledaren Andrew Rushby till The Independent.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro